Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Dec 12
Show Filter
08:00 - 08:50 50 mins
Main agenda
Registration & Coffee
08:50 - 09:00 10 mins
Main agenda
Chair's Opening Remarks
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
09:00 - 09:30 30 mins
Main agenda
MEPC71 Report – An update from the IMO
  • Key priorities for future compliance
  • Updates to the D-2 implementation deadline
  • Ensuring continuing balances between IMO & international regulations
  • Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
09:30 - 10:00 30 mins
Main agenda
US Type Approval – where are we in regards to dual compliance?
  • Highlighting key milestones for type approval process
  • AMS update for extensions
  • How does the USCG interpret & determine limitations?
  • Outlining unintended consequences for limiting conditions
  • Debra DiCianna - Senior Compliance Engineer, Choice Ballast Solutions
10:00 - 10:40 40 mins
Main agenda
Lessons learnt from EIF & looking ahead to the next stage of implementation
  • Impact of the D-2 implementation deadline
  • Addressing shipowner compliance challenges
  • Long-term operational & maintenance strategies for vessels
  • Moderator Martin Olofsson - Principal Engineer, DNV GL
  • Panellist Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
  • Panellist Leanne Page - Environmental Policy Lead, Maritime & Coastguard Agency
  • Panellist Debra DiCianna - Senior Compliance Engineer, Choice Ballast Solutions
  • Panellist Eric Holmes - Product Marketing Manager, Wilhelmsen Holding ASA
10:40 - 11:15 35 mins
Main agenda
Morning Coffee and Networking
11:15 - 11:35 20 mins
Main agenda
Maintaining compliance to IMO BWM 2004 - parallels with MLC 2006 enforcement
  • Eric Holmes - Product Marketing Manager, Wilhelmsen Holding ASA
11:45 - 12:05 20 mins
Main agenda
BWM Convention – ship specific challenges in compliance
  • Matching all vessel types that can be adapted to the D2 standard
  • Impact of regulation on these platform type
  • Potential options for compliance
  • Robin Fearnley - Principal Engineer, BMT
  • Ben Fowler - Senior Engineer, BMT
12:05 - 12:25 20 mins
Main agenda
Class & Flag perspectives for ballast water treatment & management
  • Who issues the certificates and is responsible for recertification?
  • Considering the role of class and flag post implementation & integration
  • Martin Olofsson - Principal Engineer, DNV GL
12:25 - 14:00 95 mins
Main agenda
Networking Lunch
14:00 - 14:40 40 mins
Main agenda
Manufacturer Round Tables

Sit back and enjoy the start of Day 2 as top manufacturers deliver latest BWMS designs and concepts in a quick fire manner, ensuring you are given the need to know information quickly.

Demonstrator: Ecochlor

Demonstrator: EnviroCleanse

Demonstrator: DESMI OCEAN GUARD

  • Ecochlor Kathie Clark - Director of Corporate Communications, Ecochlor Inc
  • EnviroCleanse Matt Hughes - Executive Vice President - Sales & Marketing, EnviroCleanse
  • DESMI Ocean Guard Rasmus Sparre - Sales Manager, DESMI Ocean Guard
14:40 - 15:00 20 mins
Main agenda
Type approval in relation to filters
  • Understanding the approval process with a view to the filter
  • Understanding the impact of filters to the ballasting operation
  • Key factors to good performance
  • Benjamin Herrling - Project Manager, Hydac Process Technology
15:00 - 15:20 20 mins
Main agenda
B-QUA ballast water monitoring – keeping ships compliant with new ATP 2gtm monitoring techniques
  • Discussing the new B-QUA kit
  • Determining ship’s potential compliancy or non-compliancy
  • Ensuring operational efficiency of a BWTS
  • Marc Raymond - CEO, Aqua-Tools
15:20 - 15:40 20 mins
Main agenda
Onboard compliance monitoring in action
  • Applying technologies to onboard compliance monitoring
  • FastBallast system – initiating large scale on board sampling and analysis initiative in the Arabian Gulf
15:40 - 16:00 20 mins
Main agenda
Measures and methods towards developing testing standards in conjunction with changing regulations
  • Limitations of current testing practise and anticipating unplanned consequences
  • Impact on record keeping and verification tools
  • Panellist Jean-Pierre Joubert - Product Manager, Bactest
16:00 - 16:35 35 mins
Main agenda
Afternoon Coffee & Networking
16:35 - 17:45 70 mins
Main agenda
Regulation & Compliance

In this afternoon workshop, the focus will be total compliance with domestic and international regulations and practical consequences for shipowners and operators.

  • Ask the regulators
  • Enforcement intentions
  • How do shipowners ensure they comply in any location they operate?
  • Moderator Mark Riggio - Product Manager, Hyde Marine
  • Contributor Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
  • Contributor Leanne Page - Environmental Policy Lead, Maritime & Coastguard Agency
17:45 - 18:00 15 mins
Main agenda
Chair's Closing Remarks
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
18:00 - 19:30 90 mins
Main agenda
Networking Drinks Reception