Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Dec 14
Show Filter
08:45 - 09:20 35 mins
Main agenda
Registration & Coffee
09:20 - 09:30 10 mins
Main agenda
Chair's Opening Remarks
09:50 - 10:20 30 mins
Main agenda
Market outlook on ballast industry and retrofit market
  • Impacts of MEPC71 on the market
  • Steps to overcome the retrofit bottleneck
  • Consequences of newbuild demands on implementation deadlines
10:20 - 10:50 30 mins
Main agenda
Scoping the new market model based upon industry response to EIF
  • Forecasting new areas for investment
  • Opportunities for global trade
  • Trends for retrofit vs newbuilds
  • Anticipating future costs – training, installation and resourcing
10:50 - 11:20 30 mins
Main agenda
Morning Coffee and Networking
11:20 - 11:50 30 mins
Main agenda
Factors for successful ballast water management system selection
  • Determining cost considerations for accurate selection
  • Necessary documentation for installation
  • Long term compliance factors in system selection
11:50 - 12:40 50 mins
Main agenda
Ensuring a successful BWMS installation
  • Timelines
  • Financial factors
  • Vessel operational profile
  • Resources to carry out installation
12:40 - 13:50 70 mins
Main agenda
Networking Lunch
13:50 - 14:20 30 mins
Main agenda
Case Study 1: Ballast water treatment plant selection
  • Determining shipowner and operator obligations with BWMC compliance
  • Assessment of the various considerations to enable selection of a suitable ballast water treatment solution
  • Case study using multi criteria assessment tool
  • Robin Fearnley - Principal Engineer, BMT
14:20 - 14:50 30 mins
Main agenda
Case Study 2: Factors for a successful retrofit
14:50 - 15:20 30 mins
Main agenda
Case Study 3: Anticipating key installation challenges - logistics and delays
15:20 - 15:50 30 mins
Main agenda
Afternoon Coffee & Networking
15:50 - 16:20 30 mins
Main agenda
Costs, people & long term operations – anticipated compliance challenges throughout an installation
16:10 - 16:40 30 mins
Main agenda
Compliance challenges for the future
  • Costs of compliance in regards to regulations
  • How flexible can the industry be to complying standards?
  • Prioritising crew training to facilitate user competence
16:40 - 17:00 20 mins
Main agenda
Workshop Recap

A look back to the start of the day to see if questions & objectives have been addressed.

17:00 - 17:10 10 mins
Main agenda
Chair's Closing Remarks