Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Monday 20th May 2019
Show Filter
08:30 - 09:15 45 mins
Coffee and Registration
09:15 - 09:30 15 mins
Chair's opening remarks
09:30 - 09:45 15 mins
Icebreaker quiz
09:45 - 10:30 45 mins
Making a case for action: the impacts of marine bio-invasions via ship’s hull biofouling
10:30 - 11:00 30 mins
Morning Coffee
11:00 - 11:30 30 mins
Keynote: an overview of IMO's Biofouling Guidelines
  • Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
11:30 - 12:00 30 mins
Info
Glofouling project update
  • What are the objectives of the glofouling project?
  • How is the glofouling project moving forward and what has been achieved so far?
12:00 - 12:30 30 mins
Info
The first-movers
  • Chris Scianni (via video conferencing) - Senior Environmental Scientist (Supervisory), Marine Invasive Species Program, California State Lands Commission
  • Julie Kuo - Hawaii Ballast Water & Hull Fouling Coordinator, Department of Land and Natural Resources in c/o with Pacific Cooperative Studies Unit

We hear from the states and administrations who have already taken steps towards biofouling regulation, and explore their approach to the issue:

  • What guidelines are being issued to shipowners?
  • How will vessels be inspected?
  • What mechanisms are in place to enforce compliance?
12:30 - 13:30 60 mins
Networking Lunch
13:30 - 14:00 30 mins
Q&A with PSC representatives
  • Chris Scianni (via video conferencing) - Senior Environmental Scientist (Supervisory), Marine Invasive Species Program, California State Lands Commission
14:00 - 14:30 30 mins
Info
Shipowner response: voicing concerns and navigating uncertainties

We take the opportunity to ask the crucial question; what do shipowners make of all this? Topics to discuss include; the impact of cleaning obligations on ship operation schedules, predicted costs across asset life cycles, and lessons learnt so far.

14:30 - 15:30 60 mins
Info
Quickfire Presentations I : hull coating solutions

Your opportunity to hear about the latest products on the market; covering surface life, efficacy and more.

15:30 - 16:00 30 mins
Afternoon coffee
16:00 - 16:30 30 mins
Ship design for biofouling prevention
16:30 - 17:00 30 mins
Info
The Class perspective: devising an effective biofouling management plan

What steps are class societies taking to prepare shipowners for current and future biofouling regulation?