Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:00 - 09:30 30 mins
Main agenda
Registration & Coffee
09:30 - 09:45 15 mins
Main agenda
Chair's Opening Remarks
  • Paul Pedersen - Managing Director, Goltens Miami
09:45 - 10:00 15 mins
Main agenda
What do you want to get out of the day?

Tune in from the get go, highlight key topics you want to hone in on and address key objectives about your day at the workshop.

10:00 - 10:30 30 mins
Main agenda
AUDIENCE DISCUSSION: What are the key factors to ensure compliance for a successful BWMS installation?
  • Who are the major parties?
  • Cost considerations
  • Anticipating major non-compliance challenges
10:30 - 11:00 30 mins
Main agenda
A BWMS Installation – discussing the highs and lows during a project fit out

Listen in to the preparation, resources and challenges when it comes to installing a BWMS. Hear golden hindsight advice for vessels about to go through an installation.

  • Jim Mackey - Business Development & Project Manager, Choice Ballast Solutions
11:00 - 11:30 30 mins
Main agenda
Morning Coffee and Networking
11:30 - 12:30 60 mins
Main agenda
Evaluating the fleet – what are the key factors for successful BWMS installation and maintenance?
  • Choosing the right ballast system – will it be appropriate for all types of operating conditions?
  • Timelines to buy, prepare and install
  • CAPEX & OPEX factors
  • Logistic preparation inside the vessel
  • Considering operational factors during and post installation – power & flow rates
  • Required human resources
  • Troubleshooting
  • Moderator Paul Pedersen - Managing Director, Goltens Miami
  • Panellist Stefan Bern - Senior Project Engineer, Goltens
  • Panellist Jim Mackey - Business Development & Project Manager, Choice Ballast Solutions
12:30 - 13:30 60 mins
Main agenda
Networking Lunch
13:30 - 14:15 45 mins
Main agenda
How will the retrofit bottleneck affect BWMS installations?
  • Where are we with the implementation deadline?
  • Impact on shipyards and builders
  • CAPEX & OPEX considerations
  • Standardizing the retrofit process for operational efficiency
  • Mark Riggio - Senior Market Manager, Hyde Marine
14:15 - 15:00 45 mins
Main agenda
An installation through the eyes of a manufacturer
  • PA Company Representative, Panasia
15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Afternoon Coffee & Networking
15:30 - 16:00 30 mins
Main agenda
Crunching the numbers – an in-depth look at financing installations
  • Outlining the standalone costs for a BWMS
  • Matching the operational profile with projected OPEX to the run the system
  • Securing financing for installations & retrofits
16:00 - 16:30 30 mins
Main agenda
Ensuring BWMS’s are future-proof
  • Outlining the expectations of the maintenance of a BWMS
  • Where does the responsibility lie for efficient maintenance?
  • Examining the standards of training by officers required to handle BWMS’s for the long term
16:30 - 16:50 20 mins
Main agenda
AUDIENCE DISCUSSION: Looking Ahead

Take this opportunity to reflect on the objectives and questions raised at the start of the workshop and highlight key priorities and takeaways.

16:50 - 17:00 10 mins
Main agenda
Chair’s Closing Remarks
17:00 - 18:20 80 mins
Main agenda
Welcome Drinks Reception