Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Kathy Metcalf

Living under regulation rules – what’s does the future hold for Ballast operations in the North American market?

Chamber of Shipping of America

Bruce Burrows

The Canadian Perspective – challenges for regional ballast water compliance and management in the Great Lakes

Chamber of Marine Commerce

08:00 - 08:50 50 mins

Main agenda

Registration & Coffee

08:50 - 09:00 10 mins

Main agenda

Chair's Opening Remarks

  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants

09:00 - 09:15 15 mins

Main agenda

Living under regulation rules – what’s does the future hold for Ballast operations in the North American market?

  • Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America

09:15 - 10:00 45 mins

Main agenda

What’s the story for shipowners and operators to be dual compliant?

  • Updates to the implementation deadline and impact on the ballast industry
  • What are the key operational considerations to comply with IMO and US regulations?
  • Anticipating challenges for implementation and installation
  • How do vessels ensure a quality management approach to BWMS operations and maintenance?
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Panellist Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America
  • Panellist Ryan Allain - VP - Safety, Security and Environmental, MSC Cruises
  • Panellist Doug Schneider - Vice President, World Shipping Council
  • Panellist Regina Bergner, US Coast Guard
  • Panellist Martin Olofsson - Principal Engineer, DNV GL

10:00 - 10:20 20 mins

Main agenda

Ballast water management compliance patterns in Californian waters

  • Trends in vessel arrivals and ballast water management methods
  • Compliance analysis
  • Patterns of non-compliance
  • What’s next?
  • Chris Brown - Scientific Programme Manager, Golden Bear Research Center

10:20 - 10:50 30 mins

Main agenda

Morning Coffee and Networking

10:50 - 11:10 20 mins

Main agenda

MEPC71 takeaways and G8 revisions

  • What did the industry learn from MEPC70 and how were learning followed up on at MEPC71?
  • Implementation schedule updates
  • G8 developments – what is the impact on manufacturers?
  • Cost considerations and consequences for compliance

RESERVED

11:10 - 11:30 20 mins

Main agenda

VGP 2018 Permit Requirements

  • Kate Kelley - Director of Compliance, Vessel Services, Witt O'Briens

11:30 - 11:50 20 mins

Main agenda

Insights from the USCG – AMS & extension developments

  • Key milestones for the type approval process
  • Variations from USCG requirements to G8
  • Testing for system design limitations under revised IMO G8 guidelines
  • Update on AMS for extensions
  • USCG Company Representative, US Coast Guard

11:50 - 12:10 20 mins

Main agenda

A new method for ballast water compliance testing – immune-magnetic separation

  • The use of antibodies for IMO indicator microbes
  • Harnessing magnetism for microbe separation
  • Vladimiro Bonamin - Vice President & Global Business Development Manager, SGS

12:10 - 12:45 35 mins

Main agenda

Aiming for good intentions and planning for unintended consequences

  • Effect of vendor claims in IL test plans
  • How does the USCG interpret and determine limitations?
  • Type approval limitations and the unintended consequences of this
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Panellist Chris Brown - Scientific Programme Manager, Golden Bear Research Center
  • Panellist Dr Ana Sirviente - Technical Manager, NSF International
  • Panellist Mark Riggio - Senior Market Manager, Hyde Marine
  • Panellist Rasmus Foslo - CEO, DESMI Ocean Guard A/S

12:45 - 14:15 90 mins

Main agenda

Networking Lunch

14:15 - 16:15 120 mins

Main agenda

Workshop A – Regulation & Compliance

Delegates will be given the opportunity to attend both workshops, rotating after 1 hour to address key compliance issues.

In this afternoon workshop, the focus will be total compliance with domestic and international regulations and practical consequences for shipowners and operators.

  • Ask the regulators – IMO, USCG, EPA & more
  • Enforcement intentions
  • How do shipowners ensure they comply any location they operate?
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Contributor Dr Richard Everett - Head of Environmental Standards Division, US Coast Guard
  • Contributor Kate Kelley - Director of Compliance, Vessel Services, Witt O'Briens

14:16 - 16:16 120 mins

Main agenda

Workshop B – Ensuring a comprehensive BWM Plan

Delegates will be given the opportunity to attend both workshops, rotating after 1 hour to address key compliance issues.

In this afternoon workshop, the focus will be building a BWM Plan that covers technology, crew activity and planning for contingencies for every eventuality.

  • Outlining key components needed for plan – record book and certificate
  • Operational factors – technology, crew and troubleshooting
  • Who contributes to the planning and approval of the ballast plan for domestic and international compliance?
  • Moderator William Burroughs - Senior Principal Engineer, ABS
  • Contributor Martin Olofsson - Principal Engineer, DNV GL
  • Contributor Ginger Garte - Americas Environmental and Sustainability Director, Lloyd's Register Marine & Offshore
  • Contributor Robert North - Maritime Consultant, IRI/ The Marshall Islands Registry

16:15 - 16:45 30 mins

Main agenda

Afternoon Coffee & Networking

16:45 - 17:30 45 mins

Main agenda

Unblurring the lines – Class & Flag perspectives

  • Issuance of certificates
  • Reciprocity
  • Recertification – who leads this?
  • Considering class and flag roles throughout compliance and operations
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Panellist Martin Olofsson - Principal Engineer, DNV GL
  • Panellist Ginger Garte - Americas Environmental and Sustainability Director, Lloyd's Register Marine & Offshore
  • Panellist Shinichi Hanayama - Principal Research Scientist, ClassNK
  • Panellist Robert North - Maritime Consultant, IRI/ The Marshall Islands Registry
  • Panellist Wooseok Kwon - Deputy Senior Surveyor, Korean Register

17:30 - 18:00 30 mins

Main agenda

Champagne Round Tables

  • Wartsila
  • Challenges of operating a ballast water filter in 2017 - Filtersafe
  • Craig Patrick - Sales Director - BWMS, Wartsila
  • Etai Dagan - Founder & Managing Director, Filtersafe

18:00 - 18:15 15 mins

Main agenda

The Canadian Perspective – challenges for regional ballast water compliance and management in the Great Lakes

  • Bruce Burrows - President, Chamber of Marine Commerce

18:15 - 18:30 15 mins

Main agenda

Chair's Closing Remarks

  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants

18:30 - 19:45 75 mins

Main agenda

Evening Drinks Reception