Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:00 - 08:50 50 mins
Registration and Networking Break
08:50 - 09:00 10 mins
Joint Sessions
Chairman's Welcome, Introduction & 20 years conference retrospective
  • John Adams - Conference Chairman / Managing Director / Chairman, Teekay Shipping Ltd. / Bahamas Shipowners’ Association
09:00 - 09:10 10 mins
Joint Sessions
Cadet Task Force intro & Ice Breaker : Where were you 20 years ago?
  • Kimberly Karlshoej - Consultant, Karlshoej Maritime
09:10 - 09:30 20 mins
Joint Sessions
Philippines Government Address | Building the Future: The changing face of the Philippines maritime infrastructure over past 20 years and plans for sustained growth
09:30 - 09:50 20 mins
Joint Sessions
Keynote| 20 years a Seafarer: An insightful review of the industry to inspire the future
  • Esben Poulsson - Chairman, International Chamber of Shipping
10:30 - 10:50 20 mins
Joint Sessions
SUSTAINABILITY| Report Overview and Implications: Fuel Management After 2020
  • Aron Sorensen - Head of Maritime Technology & Regulation, BIMCO
10:50 - 11:30 40 mins
Networking and Refreshment Break
11:30 - 11:45 15 mins
Joint Sessions
Is Seafarer Training best served Onboard or Onshore…?
  • Mark Woodhead - Senior Vice President - EMEA, KVH
11:45 - 12:30 45 mins
Info
Joint Sessions
Operators Forum | Leadership for the next 25 years: Cultivating (The imperative of) agility, resilience and foresight
  • Moderator John Adams - Conference Chairman / Managing Director / Chairman, Teekay Shipping Ltd. / Bahamas Shipowners’ Association
  • Simon Frank - Director Crew Operations, East, V Ships
  • Alexander Tsitsonis - Crew Director, Starbulk SA

Having heard the previous presentations, covering the evolution of the industry so far and more importantly, perhaps, directions for the future, we can undeniably say this is a time for change and change requires Leadership. So, we ask our panel of leaders:

  • What is the greatest challenge for leadership for the next 25 years?
  • How to cultivate resilience and agility?
  • How to train, promote and grow the next generation of maritime leaders?
12:30 - 13:10 40 mins
Info
Joint Sessions
The ROI of Digital Investment: Measuring the impact of Digital Transformation on Crew Operations
  • Moderator John Adams - Conference Chairman / Managing Director / Chairman, Teekay Shipping Ltd. / Bahamas Shipowners’ Association
  • Mark O'Neil - President & CEO, Columbia Marlow Shipmanagement
  • Prabhat Jha - Group Managing Director, MSC Shipmanagement
  • Mark Robertshaw - Senior Vice President Commercial & Sale, Brightwell Payments
  • Mark Woodhead - Senior Vice President - EMEA, KVH

Moving beyond the connectivity debate, but keeping it very much at the heart of the matter, we discuss the actual impact of technology, IoT and connectivity on crew operations.

  • What technology is actually in use and what are the tangible benefits
  • How have these developments impacted crewing from the point of view of skills and safe minimums?
  • What will connectivity enable from now on in the very real context of digital shipping?
  • Do we have enough data so far to measure the ROI of digital shipping? What are the preliminary findings?
13:10 - 13:25 15 mins
Joint Sessions
Garrets Session
  • Senior Representative - Company Representative, Garrets
13:25 - 14:25 60 mins
Joint Sessions
Networking lunch in the Exhibition and ATPI lunchtime session
14:25 - 14:30 5 mins
Recruitment & Retention
Stream Intro
  • Torbjørn Eide - Vice President, Klaveness Ship Management AS
14:25 - 14:30 5 mins
MET, Competency and Safety at Sea
Stream Intro
  • Mike Powell FNI - Founder, Cardinal Point Marine Ltd
14:30 - 14:50 20 mins
Info
Recruitment & Retention
Hiring and Inspiring | Smart Recruitment Strategies: Developing High Performing Teams
  • Kate Pike - Associate Professor| Senior Research Fellow| Maritime Science and Engineering , Southampton Solent University
  • Chris Wincott

Ignoring or misreading team dynamics negatively impacts businesses in measurable ways. A lack of visibility into how a team functions can impact employee retention, job satisfaction and productivity which will ultimately drain revenues and increase costs.

How do minimum safe manning and the experience matrix impact teams and the structure of the crew?

14:30 - 14:50 20 mins
MET, Competency and Safety at Sea
Cultivating collaboration| Leading a culture committed to safety and health
  • Paul Wheeler - Fleet Safety Director, Holland America Group
14:50 - 15:10 20 mins
Info
Recruitment & Retention
A lesson in Agility | Organisational Change Management: the what, why and how of it
  • Karen Walthan - Managing Director, HR Consulting, Spinnaker Global

All organizations must grapple with change. But traditional change management models have proven problematic. Many organizations are simply not set up for agile change. While managers are busy relentlessly communicating about the change imperative, the design of many organizations slants the playing field toward controllability, stability, routinization, risk-avoidance, zero-tolerance for error, or deference to authority.

So, how to do good change management?

 

15:10 - 15:30 20 mins
Info
Recruitment & Retention
Improving ship shore relationships: A free training resource!
  • Prof. Helen Sampson - Director, Seafarers International Research Centre

Following the completion of research into ship-shore interaction we have developed a free of charge training resource for ship operators/crewing agents to use with non-technical staff who are in regular contact with vessels. In this session the learning objectives associated with the training module will be presented. This will be followed by a screening of the short animated film we have made for training purposes and an outline of the contents of the training pack that we have made to accompany it.


15:10 - 15:30 20 mins
MET, Competency and Safety at Sea
CASE STUDY| Training strategies for the future. How VR and other developments improve competency.
  • Capt. Pradeep Chawla - Chairman/ Managing Director QHSE & Training, GlobalMET/ Anglo-Eastern Ship Management Ltd.
15:30 - 15:45 15 mins
Recruitment & Retention
Ship Money: Money and implications for Crewing and HR Management
  • Stuart Ostrow - President, Maritime Payment Solutions, ShipMoney
15:30 - 15:45 15 mins
Info
MET, Competency and Safety at Sea
Critical Elements of Competence Management

How do you manage competence in a systematic way, which helps you achieve your goals as a company? What is needed? What are the pitfalls?

The presentation will zoom in on the critical elements of competence management and aims to provide you with insights which may contribute to the way you achieve and maintain an adequate competence level on board and ashore.

15:45 - 16:05 20 mins
Info
Recruitment & Retention
Crew Management Top Tips| How to prevent crew claims and efficiently manage active claims
  • Imelda Barcelona - CEO & President, Agile Maritime Resources
  • Senior Representative, POEA (Philippine Overseas Employment Administration)

Turning to the day to day challenges of the job, we will discuss the on-going challenges of repatriation and claims, putting forward a framework that will help you resolve such issues more efficiently.

15:45 - 16:05 20 mins
Info
MET, Competency and Safety at Sea
Reducing Navigational Risks Through Training and Competence Development
  • Richard Teo - Director-Executive Secretary, GlobalMET Ltd (Australia)
  • Angelica Baylon - IMAREST Philippines Secretary and MAAP External Relations Director , IMAREST and MAAP
  • Presca Betana-Lugo - Maritime Education and Training Standards Supervisor, MARINA

In the pursuance of excellence in MET, National Standards and International Standards have together been identified with the critical elements and descriptors (criterion referenced) incorporated into the standards in accordance with national requirements for outcomes based education, OBE and competency-based education, training and assessments, CBETA.

These standards will now become the standards by which every MET institution will practice under the supervision of MARINA. Courses of training and certification will be accredited through the authority of MARINA.

16:05 - 16:35 30 mins
Coffee and Networking Break
16:35 - 16:50 15 mins
Joint Sessions
Falck - Safety at Sea
  • Harry Klootwijk - Senior Manager Global Maritime Business Development, Falck
16:50 - 17:40 50 mins
Info
Joint Sessions
The State of the Union in Marine HR
  • Moderator John Adams - Conference Chairman / Managing Director / Chairman, Teekay Shipping Ltd. / Bahamas Shipowners’ Association
  • Iris Baguilat - President, Döhle Seafront Crewing
  • Niraj Nanda - Senior Manager, Anglo Eastern
  • Magali Bertolucci - Director of Crew Development & Strategy, MSC Cruises
  • Ali Hussain - Chief Innovation & Technology Officer, ATPI Griffinstone
  • Anwar Buftain - Team Leader Fleet Personnel, Kuwait Oil Tanker Company

The importance of technology, communication and internal networks to employee retention can never be overstated, and culture, purpose and recognition play key parts. It is the effectiveness of the way that we attract, hire, retain and develop our employees that will not only be the organisation’s competitive advantage, but also the yardstick by which successful HR teams will be measured.

This panel will assess the state of the industry in terms of:

  • Company culture, values and people – visibility and communication
  • Internal mobility -  for so long an afterthought in most organisations, as a major contributor to competitive advantage
  • The use predictive analytics for HR decision-making
  • New recruitment tech: mobile recruitment, video recruitment, using smart data analytics and tapping on social networks

 The actual maturity level and capacity for adoption of new tech of the Crewing/ Marine HR department

17:40 - 17:45 5 mins
Joint Sessions
Chairman's closing remarks and close of Day 1
17:45 - 19:45 120 mins
Info
Welcome Drinks Reception
08:00 - 08:50

Registration and Networking Break

More
Showing of Streams
Showing of Streams
10:50 - 11:30

Networking and Refreshment Break

More
Showing of Streams
Showing of Streams
Showing of Streams
16:05 - 16:35

Coffee and Networking Break

More
Showing of Streams
17:45 - 19:45
Info

Welcome Drinks Reception

More