Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
2018 Agenda - DAY ONE
Show Filter
08:30 - 09:20 50 mins
Registration and light breakfast
09:20 - 09:40 20 mins
Chair’s welcome

‘Thought thermometer’ – Meet your fellow attendees and take part in our polls to gauge opinion in the room on key issues surrounding the sulphur cap.

  • Unni Einemo - IMO Representative, Communications Manager, IBIA
09:40 - 10:20 40 mins
Main agenda
IMO regulatory update: Consistent implementation of the 0.50% sulphur limit

The 0.50% sulphur limit for fuel oil used on board ships operating outside emission control areas shall enter into effect on 1 January 2020. 

An overview will be provided of the recent and forthcoming work by IMO to ensure the consistent implementation of this requirement for international shipping.

  • Edmund Hughes - Head - Air Pollution and Energy Efficiency, IMO
10:20 - 11:00 40 mins
Main agenda
Avoiding disputes – contracting to clarify liability

What are the legal implications of the sulphur emission cap?

Who’s liable for ensuring compliance in time and voyage charterparties?

  • Julian Clark - Global Head of Shipping, Hill Dickinson
11:00 - 11:30 30 mins
Main agenda
Coffee
11:30 - 12:00 30 mins
Main agenda
Interview: the Danish Compliance model

Hear first-hand how Danish stakeholders have collaborated to ensure a high level of compliance with emission regulations.

  • Fuel testing and emissions monitoring
  • Penalties and enforcement
  • Maria Skipper Schwenn - Executive Director Security, Environment and Maritime Research, Danish Shipping
  • Interviewer Richard Clayton - Chief Correspondent, Lloyds List Intelligence
12:00 - 12:45 45 mins
Main agenda
Joint Q&A on Enforcement

The global picture; what will monitoring and enforcement regimes look like across different port authorities and flag states? 

  • Chair Unni Einemo - IMO Representative, Communications Manager, IBIA
  • Edmund Hughes - Head - Air Pollution and Energy Efficiency, IMO
  • Julian Clark - Global Head of Shipping, Hill Dickinson
  • Maria Skipper Schwenn - Executive Director Security, Environment and Maritime Research, Danish Shipping
12:45 - 13:45 60 mins
Networking Lunch
13:45 - 14:30 45 mins
Main agenda
Shipowner Case study: The million-dollar question! The choice for being 2020 compliant


- Exploring the pros and cons of the various compliance options
- Low sulphur fuels, scrubbers or LNG?
- Hear from a market leading company who faced the issue in 2015 and from where parallels can be drawn to 2020 scenario.  

  • Poul Woodall - Director - Environment & Sustainability, DFDS
14:30 - 15:15 45 mins
Main agenda
Shipowner Case study: A Bunker Buyer’s considerations for a bulk and tanker fleet
  • Rob Phillips - Bunkering Manager & Assistant Manager, Ship Operations, ArcelorMittal
15:15 - 15:45 30 mins
Main agenda
Tea
15:45 - 16:30 45 mins
Main agenda
Shipowner Case study: Alternative fuels in the real world

Are any other options feasible for 2020? We look at the possibilities for methanol and electric propulsion in pilot projects and beyond.

  • Erik Lewenhaupt - Head of Sustainability, Stena Line Group
16:30 - 17:15 45 mins
Main agenda
Open forum on operational challenges
  • Predicting problems that may arise from switching to compliant fuels; storage, stability and compatibility
  • How to recognize and address early signs of operational issues on board for effective troubleshooting    
  • Charlotte Røjgaard - Global Technical Manager, Bureau Veritas, Verifuels