Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:00 - 09:30 30 mins
Main agenda
Morning coffee
09:30 - 09:45 15 mins
Main agenda
Chairman's opening remarks
  • Alex Kemp - Partner, HFW
09:45 - 10:25 40 mins
Main agenda
BIMCO amendments to specialist general average clauses
  • Donald Chard - Maritime Arbitrator & Consultant, BIMCO
10:25 - 10:55 30 mins
Main agenda
Discussion: Security collection is an expensive, paper driven exercise in a digital world. Can we do better and who needs to make it happen?
  • Alex Kemp - Partner, HFW
10:55 - 11:30 35 mins
Main agenda
Coffee break
11:30 - 12:10 40 mins
Info
Main agenda
Active management of GA – the role of the GA surveyor in serious containership casualties
  • Gianluca Rolff - Director GA/Distressed Cargo & Master Mariner, TMC Marine
  • Closer look at the practical issues arising from GA cases
  • How the mechanisms/rules explored so far play out in practice
  • Exploration of complexities that often arise, and how to overcome them
  • Case study examples of recent ultra large containership incidents
12:10 - 12:30 20 mins
Info
Main agenda
Open discussion: should you or shouldn't you declare – cost/benefit analysis
  • Alex Kemp - Partner, HFW

Take part in the discussion of general average instances and whether declaring is always the answer.

12:30 - 13:30 60 mins
Main agenda
Lunch
13:30 - 14:15 45 mins
Info
Main agenda
H&M insurer exposure – analysis of scenarios that affect H&M insurer's exposure
  • Per-Åge Nygård - Legal Counsel, Norwegian Hull Club
  • Exploration of factors influencing H&M exposure 
  • Troubleshooting challenges that are likely to arise in the event of a GA claim (from H&M perspective)
14:15 - 15:00 45 mins
Main agenda
General Average from the cargo insurer's perspective
  • Gregg Newman - Director, WK Webster & Co
15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Coffee break
15:30 - 16:00 30 mins
Main agenda
Discussion: Challenges of managing containership general average
  • Alex Kemp - Partner, HFW
16:00 - 16:10 10 mins
Main agenda
Chair's closing remarks
  • Alex Kemp - Partner, HFW
16:15 - 16:15 0 mins
Main agenda
Close of seminar and collection of certificates