Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:00 - 09:45 45 mins
Plenary
Registration & Coffee
09:45 - 10:00 15 mins
Plenary
Chair’s Opening Remarks
10:00 - 10:30 30 mins
Info
Plenary
REGULATORY ADDRESS | Is the shipping industry ready for the 2020 deadline?

Hear crucial regulatory developments that the IMO have been working on to equip industry stakeholders to meet the 2020 cap.

  • Implementation & enforcement challenges
  • Feedback from working groups
  • Looking ahead to MEPC73
10:30 - 11:10 40 mins
Info
Plenary
Examining sustainability challenges for the market to quantify the operational impact
  • Prashanth Athipar - Principal Ocean Freight Sustainability, BHP Billiton

In this panel discussion, hear from industry heavyweights as they share their experiences and discuss anticipated challenges that have arisen from the 2020 deadline and other shipping landmarks that will have an impact on short and long-term business operations.

  • Has MEPC72 created new demands?
  • Supply and demand to map appropriate fuel availability
  • Has the shipping industry have the right resources at their disposal to meet 2020?
11:10 - 11:50 40 mins
Morning Coffee & Networking
11:50 - 12:30 40 mins
Info
Plenary
What role is digital transformation playing within the sustainability minefield?
  • Soeren Duvier - Managing Director - Asia, Blockchain in Transport Alliance

With digital being one of the defining trends for the current maritime generation, this panel examines the impact that new technologies and innovation have meant for sustainability goals and objectives among the supply chain.        

  • How have market dynamics shifted to accommodate and prioritise digital?
  • Mapping out new synergies for internal operational processes
  • Inputting lessons learnt from digital to meet sustainability regulations and standards
12:30 - 13:00 30 mins
Info
Plenary
Enhancing existing performance monitoring capabilities using big data
  • Jagadeesan Natarajan - General Manager - Operations, OMC Shipping (Mitsui & Co)

In this presentation, we dissect how fleets have benefited from the use of big data to meet performance monitoring standards and improved data collection processes.

  • Aligning a ship to its shore base
  • Moving from reactive to predictive maintenance & condition based monitoring
  • Long term view – how do we monetise assets using big data?
13:00 - 14:20 80 mins
Networking Lunch
14:20 - 15:20 60 mins
Info
Plenary
Fuels of the future – what does the low sulphur fuel option look like for vessels?

In this panel, we examine what viable options are available to ships to meet the 2020 deadline.

  • LNG – is there confidence for full on-boarding of LNG as a fuel in the Singaporean region?
  • Renewable & Biofuels – what developments are being made in this niche?
  • Scrubbers – a short term fix for a long-term problem?
15:50 - 16:10 20 mins
Coffee & Networking Break
16:10 - 16:40 30 mins
Info
Plenary
Vessel Scrapping – what options are available and how will the orderbook influence choice

In this session we analyse the current options available for vessel scrapping, in the context of the sustained growth of the orderbook, emerging LNG propelled vessels and the 2020 sustainability goals. 

  • What does the scrapping landscape look like and how does it fair against sustainability markers?
  • What are the emerging scrapping centres and can the market deal with the volumes?
  • What are the drivers for improvements in this sector? Can shippers help?
16:40 - 17:20 40 mins
Info
Plenary
Closing thoughts from the supply chain on sustainability pressures

In this open forum, we invite the audience to share their thoughts on issues arisen from the summit and a look ahead to 2020 and beyond.

  • Influencing attitudes through the supply chain – shipper to client
  • Organisational CSR image vs non-compliance
  • What happens post 2020?
17:20 - 17:25 5 mins
Plenary
Chairman's closing remarks and close of the Summit