Global Liner Shipping Conference is part of the Informa Connect Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Wigbert Bohm

Setting the Scene| Container Shipping: The Next 50 Years

McKinsey

Anthony J. Firmin

Operator Keynote| The race for reliability: Building the service that customers want

Hapag-Lloyd AG

08:00 - 08:55 55 mins
Registration and arrival coffee break
08:55 - 09:00 5 mins
Welcome address from Lloyd's List Containers
  • James Baker - Editor , Lloyd’s List Containers
09:00 - 09:05 5 mins
Chairman's Welcome & Introduction
  • Chairman Lars Jensen - CEO, SeaIntelligence Consulting
09:05 - 09:25 20 mins
Setting the Scene| Container Shipping: The Next 50 Years

First, shipping companies should invest in digital technologies to differentiate their products, disintermediate value chains, improve customer service, raise productivity, and cut costs. The risk is that tech giants and digital disruptors will capture most of the value from customer relationships by moving faster than incumbents.

Second, integrate. Next-generation innovations will have to be orchestrated across the entire value chain. Carriers and terminal operators share an especially rich agenda: bigger vessels paired with infrastructure investments for terminals, transparent ship arrivals and berthing, and larger containers. Integrated logistics providers could make freight forwarders irrelevant by mastering the complexity and the customer interface.

Finally, be bold. The shipping industry was built on the vision of strong leaders who dared to sail through the storms. Although it now once again faces a period of disruption—this time from digital technologies—there is a path forward for companies willing and able to seize the day.

These are just the main findings of the extensive research McKinsey has carried out, but you will have to attend the conference to hear the full story.

  • Wigbert Bohm - Expert Partner, McKinsey
09:25 - 09:45 20 mins
Operator Keynote| The race for reliability: Building the service that customers want

Service Quality in liner shipping can be represented by four key quality dimensions. In descending order of their impact on customer satisfaction, they are reliability, speed, responsiveness and value. Service differentiation by time-related attributes results in greater customer satisfaction than practising cost leadership in liner shipping. These are the arguments that drive this operator’s business strategy for the future. 

  • Anthony J. Firmin - Chief Operating Officer, Hapag-Lloyd AG
09:45 - 10:30 45 mins
Keynote panel| The 2020 check-in: How are operational choices driven by the Sulphur Cap regulation impacting on commercial agreements between Carriers and Shippers

Half-way through a year dominated by the scale of the sizeable costs triggered by the new regulation and the carriers’ expectations that their pricing and fuel charge mechanism with customers must be restructured, it is apparent that there is a need for carriers to address the transparency concerns expressed by their customers. Our panel of industry leaders will attempt to answer a few very difficult questions:

  • To what degree is there still a lack of transparency in fuel cost recovery methods?
  • What fuel surcharge formulas might be acceptable for both parties?
  • What is the impact on tendering and contact management
  • How can we avoid a rehash of 2010 rate hikes?
  • Moderator James Baker - Editor , Lloyd’s List Containers
  • Carl Kars - Ocean Freight Contracts Manager, Stolt Tank Containers
  • James Caldwell - Infrastructure Advisor, ClipperData
  • Denis Choumert - Chairman, European Shippers Council
  • Anthony J. Firmin - Chief Operating Officer, Hapag-Lloyd AG
10:30 - 11:00 30 mins
Morning Coffee and Networking Break
11:00 - 11:20 20 mins
LOVE the Box!

This presentation looks at the unexpected window of opportunity for the ocean carriers to replace blind alley legacy systems with the new wave of passionate technology from Korea.

Could this be The Return Of Profitability?

  • Anders Flensborg - Associated Partner – Global Market Strategy & Industry Solution, CyberLogitec Global
11:20 - 11:40 20 mins
Liner Shipping service levels review
  • Service quality: Schedule reliability, vessel delays, blank sailings, port omissions, sailing speeds, etc.
  • Service diversity: Number of direct service, direct port-pairs, Transit times, distinct/unique products, etc.
  • Service commoditisation: Impact of alliances/consolidation, carrier cooperation, market shares, etc.
  • Allan Murphy - CEO & Partner, Sea-Intelligence
11:40 - 12:00 20 mins
The 2020 Ripple: A look at the feeder market and niche opportunities for small carriers

This session will look at the economic opportunities for future feeder vessels including a low environmental impact, high energy efficiency, low fuel consumption and maximum container capacity. When looking to reduce the carbon footprint, there are various options options for this market, including: biofuels, batteries, hydrogen (in combination with fuel cells), ammonia. Jan will present some preliminary design features of a feeder with different low carbon fuel alternatives.

  • Jan Otto de Kat - Technical Director, Advisory Services, ABS
12:00 - 12:20 20 mins
Suitable fuel solutions beyond 2030

The presentation will cover different fuel scenarios for an assumed fleet development beyond 2030. Practical solutions for present and vessels on order as well as possible new building solutions in aspect of fuel solutions will be evaluated. The main focus will cover the intersection between fuel and emission to air with a focus on GHG.

  • Urs Vogler - Principal Consultant and Alternative Fuels Service Manager, DNV-GL
12:20 - 12:40 20 mins
Container Market Outlook

The Container Market Outlook seeks to pinpoint directional changes in values as well as earnings, addressing key developments through 2022:

  • Container trade volumes on the main trade lanes
  • Fluctuations in timecharter rates
  • Scrapping activity on the global container market
  • The orderbook, newbuilds, deliveries and asset values
  • Daniel Richards - Senior Data Analyst, Maritime Strategies International
12:40 - 13:40 60 mins
Networking lunch in the Exhibition
13:40 - 14:20 40 mins
LNG and Future Fuels: Likely impact on cost and operational considerations

LNG as a fuel for ships is one of the options to comply with the 2020 global sulfur cap regulations.  Our panel will consider the pros and cons in relation to other compliance solutions, including switching to low sulfur fuel or fitting a scrubber with the ability to burn HFO. This discussion will focus on life cycle costs, and some key technical and operational aspects.

  • Moderator Lars Jensen - CEO, SeaIntelligence Consulting
  • Urs Vogler - Principal Consultant and Alternative Fuels Service Manager, DNV-GL
  • Marieke Knook - Business Development Manager Marine LNG, Shell LNG Marketing and Trading
  • Geoffroy Beutter - Containership LNG Fuel Market Business Development Manager, GTT
14:20 - 14:35 15 mins
Blockchain as the key enabler to industry collaboration. A practical example on how to use technology to build an industry solution.

Description: How can blockchain technology can play a role as a coordinating force and help in alleviating the problems we face in the context of the global fuel contamination crisis and general distrust in the bunker fuel supply chain? During this session, we will look into how a progressive stance to technology, might hold the key to solving some of the most present environmental and sustainability challenges. Taking these thought into practice, Fredrik will tell the story of working with industry and how BLOC has managed to build an industry solution: for the industry, by the industry.

  • Fredrik Grothe-Eberhardt - CFO & CTO, BLOC
14:35 - 14:55 20 mins
Container Trade Patterns
  • Rod Riseborough - CEO , Container Trades Statistics
14:55 - 15:15 20 mins
The debate on the Consortia Block Exemption Regulation and likely scenarios

 The prospect of another regulatory change in 2020 introduces new threats and opportunities to the players in the shipping industry who are now called upon to give their views on the legal framework exempting liner shipping consortia from the EU antitrust rules that prohibit anticompetitive agreements between companies, known as the "Consortia Block Exemption Regulation (Consortia BER)".  This presentation will walk us through the arguments and likely scenarios.

  • Mike Garratt - Chairman, MDS Transmodal
15:15 - 15:40 25 mins
Review of the CBER, vertical mergers and the Chinese challenge – a view from the regulator
  • Stephan Simon - Senior Expert Mergers – Case Manager, European Commission, DG Competition
15:40 - 16:10 30 mins
Afternoon Coffee and Networking Break
16:10 - 17:00 50 mins
Ports Perspective| Spotlight on the last mile of shipping: Current and emerging shipping hubs

Current and emerging logistics centres benefit from infrastructure investment, pro-trade policies and direct connections to both manufacturing centres and growing populations of consumers. Given the trends in global demand, regulatory pressures and a degree of geo-political volatility, we ask our panel:

  • What are the main changes in requirements from clients and how are they likely to evolve?
  • Implications on bunkering  with reference to MO2020
  • Current & future trade routes
  • Reliability on the seaside & rail distribution

  • Should we be concerned by trends of vertical integration between container liners, ports and terminals, in which container carriers invest in ports and terminals?
  • Moderator Lars Jensen - CEO, SeaIntelligence Consulting
  • Natalie Gupta - Port Consultant, Independent Port Consultants
  • Bogdan Ołdakowski - Secretary General, Baltic Ports Organization
  • Philippe Beaujean - Shippers and Forwarders Manager, Port of Antwerp
  • Jordi Torrent - Strategy Manager, Port de Barcelona
17:00 - 17:15 15 mins
Trade Wars
  • Michel Looten - Director, Maritime, Seabury Consulting
17:15 - 18:00 45 mins
Freight Forwarders Forum| Vertical integration, competition and differentiation

Positive effects of consolidation have been felt by freight forwarders and include more stable freight rates, more effective and expanded services from carriers as well as, not least of all, lower rates and prices – that would, however, require that costs saved from consolidation are passed on to shippers. Now with increasing vertical integration by carriers, we ask how are carriers addressing the loss of neutrality: are shippers concerned?

  • Moderator Lars Jensen - CEO, SeaIntelligence Consulting
  • Nicolette van der Jagt - Director General, CLECAT
  • Dmitry Surovets - Vice President of Information Technologies., Fesco
  • Stephan Simon - Senior Expert Mergers – Case Manager, European Commission, DG Competition
  • Marc Lembrechts - CTO, Gemini Corporation NV
18:00 - 18:20 20 mins
ZIM Line digitalizing customer experience with CustomerONE

Presentation outline: Digitalization does not stop at a shoreline. Digitalizing the customer experience is a paramount component in ZIM’s business strategy. The CustomerONE project aims at replacing manual processes and standardizing the interaction with customers, improving the way ZIM conduct business. The new digital platform improves and expedite the business process through a unified platform, enables better control of the sales negotiation process and provide transparency to all parties. Hear from ZIM Lines about their journey to a digitalized customer experience and what made them decide to go on this path now as well as how the adoption of the new customer experience has worked out. Hear from SAP how digitalization projects are perceived in the shipping line industry.

  • Nir Yatziv - Executive IT Manager, ZIM Line
  • Ralf Hierzegger - Product Owner of SAP’s Container Shipping Line Specific Applications, SAP
18:20 - 18:25 5 mins
Chairman's Concluding Remarks
  • Lars Jensen - CEO, SeaIntelligence Consulting
18:25 - 20:25 120 mins
Digital Container Shipping Association Launch Party