Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dr Theofanis Karayannis

Key developments at MEPC71

IMO

08:00 - 08:44 44 mins
Main agenda
Registration & Coffee
08:45 - 09:00 15 mins
GST Plenary
Chair's Opening Remarks
  • Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America
09:00 - 09:20 20 mins
GST Plenary
Key developments at MEPC71
  • Regulation updates
  • What are the proposed steps to implement new standards?
  • D-2 implementation date & schedule
  • Dr Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
09:20 - 09:50 30 mins
GST Plenary
How have shipowner priorities shifted in regards to operating more sustainably?
  • Moderator Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America
  • Franco Porcellacchia - Vice President, Carnival Corporation
  • Jayant (Roy) Choudhury - Director, Strategic Engineering, Crowley Maritime Corporation
09:50 - 10:40 50 mins
GST Plenary
Surviving & Complying – how is the industry meeting regulation and ensuring compliance in the shipping community?
  • Is there enough infrastructure and alternative fuel supply planned to meet the 2020 sulphur cap?
  • How will the global sulphur cap distort supply and demand?
  • Challenges for measures to reduce air emissions
  • The costs of being sustainable
  • Considering supply chain relationships to reduce GHG emissions
  • Moderator Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America
  • Panellist Keith Dawe - Project & Investment Leader, Cargill Ocean Transportation
  • Panellist Maurice Meehan - Director of Global Shipping Operations, Carbon War Room
  • Panellist Carleen Lyden-Kluss - Co-Founder and Executive Director, North American Marine Environment Protection Association (NAMEPA)
08:55 - 09:00 5 mins
Shipping2030
Welcome from Shipping2030 Team
09:00 - 09:45 45 mins
Shipping2030
Keynote Address

A range of global megatrends are colliding headlong with a range of breakthrough technologies experiencing exponential growth. The combinatorial effect, together with new generational mind-sets, will be a world that changes more in the next few decades than it has in the past few centuries. The impact on shipping will be profound, and there are as many opportunities as there are threats.

  • K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
09:45 - 10:00 15 mins
Shipping2030
Keynote Presentation
  • Walter Reggente - Vice President, Services Area America's, Wärtsilä
10:00 - 10:40 40 mins
Shipping2030
Digital Darwinism: The Incumbent Dilemma – can shipping collaborate to harness disruption?

According to the experts digital disruption is never driven by incumbent industry players, who are too focussed on protecting legacy models and revenues. But can we break that cycle in shipping and maritime?  From skunkworks and acquisitions to collaborative partnerships can we leverage disruptive technology for a collective approach to transforming the industry?

  • Moderator K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
  • Panellist Anshul Tuteja - Director, Energy Management, Global Fleet Optimization, Royal Caribbean Cruises Ltd.
  • Panellist Howard Finkel - Executive Vice President, COSCO CONTAINER LINES
  • Panellist Walter Reggente - Vice President, Services Area America's, Wärtsilä
10:40 - 11:10 30 mins
Main agenda
Morning coffee and networking
11:09 - 11:14 5 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Moderator's Introduction
  • James Bond - Director - Advisory Services, ABS
11:15 - 11:45 30 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Ensuring air emission reduction matches regulations
  • Strategies to cut greenhouse gases
  • Challenges for ECA enforcement
  • New design concepts to reduce NOx & SOx emissions
  • Moderator James Bond - Director - Advisory Services, ABS
  • Panellist Franco Porcellacchia - Vice President, Carnival Corporation
  • Panellist Dr Jerry Ng KL - Founder & CEO, Blue Oceans Solution
11:45 - 12:00 15 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
2020 Sulphur Cap - mitigating the challenges of expected increase in OPEX
  • Dr Jerry Ng KL - Founder & CEO, Blue Oceans Solution
12:00 - 12:15 15 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
CASE STUDY: Effectively monitoring on board emissions
  • Emission sensor applications
  • Use the emission sensor as an option to prove compliance
  • Benefits of having an emission sensor on board
  • Allan Skouboe Jensen - CTO, Danfoss IXA A/S
12:15 - 12:30 15 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Scrubber commissioning performance testing – challenges
  • Logistical issues on board
  • Current method protocol issues
  • EC and PM testing – need for standardization of filter
  • Unexpected results – what’s the cause?
  • Vladimiro Bonamin - Vice President & Global Business Development Manager, SGS
12:30 - 12:45 15 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Scrubbing systems as solution to the sulphur dilemma
  • Nick Confuorto - President & Chief Operating Officer, CR Ocean Engineering
11:10 - 11:15 5 mins
Ballast Water Management
Moderator's Introduction
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
11:15 - 11:45 30 mins
Ballast Water Management
The New Normal – what’s next for the Ballast industry?
  • Key lessons learnt following the Entry Info Force deadline
  • Meeting the next implementation timeline
  • Considering the long term life cycle of BWMS operations
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Panellist Jayant (Roy) Choudhury - Director, Strategic Engineering, Crowley Maritime Corporation
  • Panellist Kevin Humphreys - Business Development Manager - Americas, Wartsila
  • Panellist Robert North - Maritime Consultant, IRI/ The Marshall Islands Registry
11:45 - 12:30 45 mins
Ballast Water Management
Ask The Regulator

Take the opportunity to ask the key regulators questions regarding ballast water treatment and discharge compliance.

  • Effective installation
  • Limiting conditions & safety risks
  • Ensuring a comprehensive ballast water management plan
  • Contributor Dr Theofanis Karayannis - Head - Marine Biosafety, IMO
  • Contributor John Hillin - CR, USCG
  • Contributor Robert North - Maritime Consultant, IRI/ The Marshall Islands Registry
  • Contributor Kathie Clark - Director of Corporate Communications, Ecochlor
12:30 - 12:45 15 mins
Ballast Water Management
CASE STUDY: Installing a BWMS
  • Adapting the vessel to the BWMS operational profile
  • Human resourcing to facilitate the installation and operations
  • Ensuring the system is compliant with evolving regulations
  • John Dooley - President, Choice Ballast Solutions
11:20 - 11:40 20 mins
Shipping2030
The Fifth Element – Fire, Water, Earth, Air & Internet

For Digital Natives the Internet is as essential as oxygen and the digital transformation of any industry depends upon it. As a result of often misaligned objectives within industry stakeholder groups, getting connectivity onto ships has historically been problematic, but with the advent of connectivity-as-a-service, the landscape has changed.

11:40 - 12:10 30 mins
Shipping2030
Connectivity - the Gateway Drug

With enterprise-grade connectivity now an affordable reality the doors are opening to real-time data analytics, performance monitoring and fundamental change in the way ships and equipment can be understood, optimised and utilised.  How can connectivity suppliers help operators to get maximum value from their connectivity investments and smart ships?

  • Moderator K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
  • Panellist Melvin Mathews - Director Maritime, Eniram – a Wärtsilä company
  • Panellist Randy Anders - Managing Director - North America Sales, Intelsat
12:10 - 12:40 30 mins
Shipping2030
Blockchain for Shipping and Maritime

Blockchain is making headlines in the shipping and maritime industry. This workshop will provide an in-depth opportunity for participants to understand the concept of blockchain, identify a set of critical questions to examine before jumping on the blockchain hype train, and learn about some current concrete use cases and applications within the shipping and maritime industry.

  • Deanna MacDonald - CEO & Co-Founder, BLOC
12:45 - 14:00 75 mins
Main agenda
Networking Lunch
14:00 - 14:40 40 mins
Shipping2030
Redefining relationships – how collaboration, transparency, and integration can transform supply chains and internal processes

Differentiating between shipping and maritime generates a more nuanced understanding of digital need across the two intertwined industries. Discuss how a more digitalised maritime industry would benefit the shipping supply chain as a whole, and link up the ‘first and last mile’ of shipping to the rest of the digitalised supply chain, for greater transparency and more accurate delivery schedules.

  • Moderator K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
  • Panellist Howard Finkel - Executive Vice President, COSCO CONTAINER LINES
  • Panellist Royi Abramov - Director - Transatlantic Trade, ZIM USA
14:40 - 15:10 30 mins
Shipping2030
IoT is here now…How to get started

Join “Mr IoT” – Deloitte Digital’s Chief IoT Technologist Robert Schmid as he shows how IoT can bring business value to the shipping industry—making shipping smarter. Success comes from thinking big, starting small and scaling fast. Learn how capturing value through innovation is a key to thinking big, get tips for how to start small and scale up, and discover how the intersection of people, data and intelligent machines help drive future capabilities of IoT.

  • Robert Schmid - IoT Chief Technologist, Deloitte Digital
15:10 - 15:40 30 mins
Shipping2030
Fake News? How Does Shipping Leverage Transparency to Engage the wider world and gain its trust?

During 2017 Gartner predicts that the marketing department will become the largest purchaser of technology in the enterprise, but whilst marketing, PR and media engagement is going social, driven by data, analytics and automation in other sectors, the shipping and maritime industry seems stuck in the past. To what extent is shipping invisible and misunderstood because marketing and PR practitioners and the maritime media are following outdated practices, and what is the opportunity for the industry to use new technology to cut costs and collectively engage better in the digital age?

  • Moderator K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
  • Panellist Graeme Somerville-Ryan - Managing Director, Escorial Consulting
14:00 - 14:30 30 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Analysing scrubber technologies and practicalities
  • Cost payback factors
  • Is there enough capacity for retrofitting vessels with scrubber technology?
  • Is time in the dock worth the long term investment?
  • Moderator James Bond - Director - Advisory Services, ABS
  • Panellist Nick Confuorto - President & Chief Operating Officer, CR Ocean Engineering
  • Panellist JuYeol Lee - President & CEO, Anytech
  • Panellist Ram Vis - CEO, Viswa Labs
14:30 - 14:45 15 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
WinGD’s exhaust gas emission solutions for low-speed engines – SCR and dual-fuel solutions to meet the market requirements
  • Optimised low- and high-pressure SCR solutions for X-type engines to operate on marine gas- or heavy fuel oil in NOx Tier lll area
  • Low-pressure dual-fuel X-DF engine technology, performance and service experience
  • The new engine/machinery/ship data collection- and engine diagnostic system for optimised engine operation and maintenance
  • Andre Spicher - Manager of Marketing & Application, WinGD
14:45 - 15:15 30 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
The Big Debate – will LNG infrastructure ever be ready?

Hear from some key players on the realities, costs and timelines associated with bringing a steady LNG fuel supply to the market.

  • Bunkering facilities & port infrastructure
  • Supply chain logistics
  • Costs – LNG fuel tankers & breakbulk
  • Retrofits vs newbuilds
  • Moderator James Bond - Director - Advisory Services, ABS
  • Contributor Eric Linsner - LNG/LPG Specialist, General Manager - Downtown, International Registries
  • Contributor Adi Aggarwal - Program Manager, ABS Global Gas Solutions
15:15 - 16:00 45 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Mapping the alternative fuels market

In this new session, representatives will present the options, costs, benefits and challenges of utilising their fuels as an alternative to HFOs in a quick fire format with time for Q&A and discussions between presenters and audience.

  • Methanol
  • Biofuels
  • Duel fuel approach
  • Methanol Greg Dolan - CEO, The Methanol Institute
16:00 - 16:05 5 mins
Air Emissions & Alternative Fuels
Moderator's Close
  • James Bond - Director - Advisory Services, ABS
14:01 - 14:46 45 mins
Ballast Water Management
Practical Demo Tables

Take the opportunity to listen to top manufacturers as they present on latest BWMS designs and concepts where they present need to know information and move so that delegates get a round up from the whole industry.

Demonstrator 1 - Ecochlor

Demonstrator 2 - Wartsila

Demonstrator 3 - Chelsea Technologies FastBallast Portable Compliance Monitor

Demonstrator 4 - EnviroCleanse

  • Demonstrator Kathie Clark - Director of Corporate Communications, Ecochlor
  • Demonstrator Michelle Guy - Technical Sales Support - Ballast Water Management System, Wartsila
  • Demonstrator Richard Burt - Maritime Manager - USA, Chelsea Technologies
  • Demonstrator Matt Hughes - Executive Vice President - Sales & Marketing, EnviroCleanse
14:45 - 15:00 15 mins
Ballast Water Management
The challenges for BWMS retrofits
  • BWMS technology landscape
  • Key stakeholders
  • Ecochlor components
  • Lessons learnt
  • Steve Candito - CEO, Ecochlor
15:00 - 16:00 60 mins
Ballast Water Management
Scenario Planning 101 – planning for the unexpected

In this unique session, work against the clock to retrofit and operate a ballast water management system. Take pointers from the experts and come back together for takeaways following the conference.

  • Planning
  • Factoring in drydock time
  • Anticipating logistical challenges
  • Service & maintenance
  • Crew considerations
  • Led by Mark Riggio - Product Manager, Hyde Marine
16:00 - 16:05 5 mins
Ballast Water Management
Moderator's Close
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
15:50 - 16:35 45 mins
Main agenda
Afternoon Coffee & Networking
16:10 - 16:30 20 mins
Shipping2030
Untapped Potential: Improving Fleet Performance
  • Haraldur Bjornsson - Head of Advisory, Marorka
16:30 - 17:30 60 mins
Shipping2030
Game-Changing Shipping Technologies: Crystal Ball or Data-Driven Prognosis?

What technologies are coming? When are they coming? How will they change your business and what are the motivations for investing in them? Instead of looking into the crystal ball of Industry 4.0, help us create a data-driven prognosis for shipping 2030. This workshop includes a live and anonymous audience survey with real time results and facilitated discussion.

  • Adrienne Mannov - Technical Officer, World Maritime University
  • Tiago Fonseca - Technical Officer, World Maritime University
17:30 - 17:45 15 mins
Shipping2030
Chair's Closing Remarks
  • K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics
16:30 - 17:00 30 mins
GST Plenary
A disruptive technology for low sulphur content – on board desulphurization
  • The reality of the non-existence of low sulphur content fuels
  • The benefits of the UAD (Ultrassonic Assisted Desulphurization) technology
  • Jorge Antunes - CEO, TechnoVeritas
17:00 - 17:45 45 mins
GST Plenary
Champagne Round Tables

Finish the day with a glass of fizz and discuss top priorities for greener and more sustainable shipping with key feedback at the end of the session.

  • Hybrid power for vessels - DNV GL
  • Fleet performance: autologged data - Marorka
  • DNV GL Jan Anderson - Business Development Director, DNV GL
  • Marorka Haraldur Bjornsson - Head of Advisory, Marorka
  • SICK Markus Haas - Technical Industry Manager For Power and Maritime Applications, SICK AG
17:45 - 18:00 15 mins
GST Plenary
Chair's Closing Remarks
  • Kathy Metcalf - President and CEO, Chamber of Shipping of America
18:00 - 19:30 90 mins
Main agenda
Networking Drinks Reception