Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:00 - 08:45

Registration & Coffee

More
Showing of Streams
10:15 - 10:45
Info

CASE STUDY Industry collaboration in action - green bunkering and emissions tracking on the blockchain

  • Deanna MacDonald - CEO & Co-Founder, BLOC
  • Isabela Tatu - Manager: Commercial Projects & Bunkers, Heidmar UK
More
10:45 - 11:15

Morning Coffee & Networking

More
Showing of Streams
13:00 - 14:00

Lunch

More
Showing of Streams
15:30 - 16:00

Afternoon Coffee & Networking

More
Showing of Streams
19:30 - 22:00
Info

Conference Dinner

Coach transfers from the Radisson Blu to The Langelinie Pavilion will be provided for delegates and guests attending the conference dinner.  

More
08:00 - 08:45 45 mins
Registration & Coffee
08:45 - 08:50 5 mins
Joint Sessions
Welcome from the GST & Shipping2030 Team
08:50 - 09:00 10 mins
Joint Sessions
Chair’s Opening Remarks
  • Niels Bjørn Mortensen - Master Mariner & Naval Architect, Owner, niels-bjorn-consult
09:00 - 09:20 20 mins
Info
Joint Sessions
GST KEYNOTE ADDRESS: Setting course for 2050
  • Lars Pedersen - Deputy Secretary General, BIMCO
  • Is the IMO’s ambitious carbon reduction target for 2050 really achievable? 
  • What are the timelines for implementation, and points we have to hit for a 1.5 or 2 degree scenario?
  • What interim measures are likely or necessary to get us there?
09:20 - 10:15 55 mins
Info
Joint Sessions
PANEL: Collaboration is key – working together for a digital, decarbonised and profitable shipping industry
  • Moderator Mike Guggenheimer - President & CEO, RSC Bio Solutions
  • Diane Gilpin - Founder CEO, Smart Green Shipping Alliance
  • Keith Dawe - Assets and Structuring Manager, Cargill
  • Ulrik Sanders - Senior Partner and Managing Director, Boston Consulting Group
  • Geir Isene - Innovation Manager, Dualog

From blockchain projects to start-up funds tackling decarbonisation an increasing number of projects in the shipping industry are based on broad consortiums of stakeholders. 

What are the key benefits, limitations and drivers of this model?

  • Pooling of knowledge and data sharing
  • From concept to commercialisation; sharing costs and risks  
  • Horizon 2020 and other funding streams
10:15 - 10:45 30 mins
CASE STUDY Industry collaboration in action - green bunkering and emissions tracking on the blockchain
  • Deanna MacDonald - CEO & Co-Founder, BLOC
  • Isabela Tatu - Manager: Commercial Projects & Bunkers, Heidmar UK
10:45 - 11:15 30 mins
Morning Coffee & Networking
11:15 - 11:35 20 mins
Green Ship Technology
CASE STUDY Alternative Fuels - the HyMethShip project
  • Igor Sauperl - Business Development Manager, LEC GmbH
  • Paul Moeyaert - Consultant - Energy Efficiency and Innovation, Exmar
11:15 - 11:20 5 mins
Shipping2030
Shipping2030 Chair's Welcome
11:20 - 12:00 40 mins
Info
Shipping2030
KEYNOTE ADDRESS: Blueprint - a vision for shipping in the exponential world order
  • K D Adamson - Futurist & CEO, Futurenautics

Not since the European Renaissance has the interplay of global megatrends, emerging technologies and new mindsets combined to deliver such transformation. What's urgently required today is a fresh vision for the industry, one that embraces the profound changes

11:35 - 12:20 45 mins
Info
Green Ship Technology
PANEL: 2020 – What’s the state of play?
  • Moderator Niels Bjørn Mortensen - Master Mariner & Naval Architect, Owner, niels-bjorn-consult
  • Walter Purio - Chief Executive Officer, LNG Marine Fuel Institute
  • Latest updates on fuel blends and availability
  • Uptake of scrubbers and LNG
  • Next steps needed: avoiding contamination, selecting lubricants, devising an implementation plan
12:00 - 12:20 20 mins
Info
Shipping2030
INTERVIEW: The shipowner’s perspective - landing digital transformation
  • Interviewer Richard Clayton - Chief Correspondent, Lloyd's List Maritime Intelligence
  • Interviewee Peter Schrøder - CDO, Maersk Tankers

The need for digital transformation is now acknowledged across shipping, but what is the experience on the front line for shipowners?

  • How are they embracing and integrating digitalisation into day-to-day operations?
  • In what ways are they supporting its people through significant change?
  • What lessons can be learnt from their experience, and what benefits have been delivered?
12:20 - 13:00 40 mins
Info
Green Ship Technology
PANEL: 2020 – Can robust enforcement level the playing field?
  • Dr Edmund Hughes - Head, Air Pollution and Energy Efficiency, Marine Environment Division, IMO
  • Moderator Niels Bjørn Mortensen - Master Mariner & Naval Architect, Owner, niels-bjorn-consult
  • Michael Prehn - Deputy Director, Danish Maritime
  • Henriette Brent-Petersen - Head of Research, Danish Ship Finance
  • Hinrich Brumm - Strategic Industry Manager Combustion Engines and Maritime, SICK AG

With the HFO carriage ban now agreed for March 2020, our expert panel explore how PSCs are going to enforce it.

  • What plans are in place in terms of emissions detection technology?
  • What will be the role of self- monitoring and efficacy testing by ship operators?
  • How will class societies conduct scrubber systems certification?
  • Are flag states making plans to enforce the sulphur cap on the high sea?
12:20 - 13:00 40 mins
Info
Shipping2030
PANEL: What’s the ROI? Financing and measuring the success of digitalisation strategies
  • Mark Clintworth - Lead Shipping Advisor, Project Directoriate - Air, Maritime & Innovative Transport, European Investment Bank
  • Christopher Rex - Head of Innovation, Danish Ship Finance
  • Olaf Danckwerts - Partner, HHX.blue
  • Leif Arne Strømmen - Vice President Innovation, G2 Ocean
  • Financing digital transformation: from assets to infrastructure
  • Are financing opportunities for shipping set to fundamentally change?
  • Proof of concept: how are innovation strategies affecting the bottom line?
  • Are digital developments delivering on both operational and commercial benefits?
13:00 - 14:00 60 mins
Lunch
14:00 - 14:15 15 mins
Info
GST Breakout A: Energy Efficiency
CASE STUDY

Reserved for sponsor 

14:00 - 14:20 20 mins
GST Breakout B: EU MRV & IMO DCS
EU Commission Update on the MRV
  • Timothée Noël - Policy Officer, DG CLIMA, European Commission
14:00 - 14:45 45 mins
Info
Shipping2030
PANEL: Supply chain optimisation - driving efficiencies across the value chain
  • Susan Koefoed - Purchase Manager, Weco Shipping
  • Tommy Olofsen - Chief Commercial Officer & Deputy CEO, OSM Maritime Group
  • Leif Arne Strømmen - Vice President Innovation, G2 Ocean
  • Alexander Varvarenko - Owner and CEO, VARAMAR Group
  • Jaakko Elovaara - CEO, Youredi

65% of the value of a company's products and services comes directly from its suppliers, and optimising that value means collaborating across digital ecosystems . In this discussion, we look specifically at integration strategies to drive greater efficiency in your digital ecosystem.

14:15 - 14:35 20 mins
GST Breakout A: Energy Efficiency
‘Intens’ Energy efficiency project - A Finnish case
  • Zou Guangrong - Intens Coordinator, VTT Technical Research Centre of Finland Ltd
14:20 - 14:40 20 mins
GST Breakout B: EU MRV & IMO DCS
The value of emissions data collection in shipping - to what extent are MRV & DCS data contributing to environmental improvements in ship operations?
  • René Taudal Poulsen - Associate professor, Copenhagen Business School
  • Judith van Leeuwen - Assistant Professor I Environmental Policy Group, Wageningen University
14:35 - 14:55 20 mins
GST Breakout A: Energy Efficiency
The propeller as a speed log - using full scale thrust measurements to quantify propeller efficiency and hull fouling
  • Erik van Ballegooijen - R&D Director, VAF Instruments
14:45 - 15:30 45 mins
Info
Shipping2030
PANEL: The new regulatory and standardisation paradigm
  • Aron Sørensen - Head of Maritime Technology & Regulation, BIMCO
  • Deanna MacDonald - CEO & Co-Founder, BLOC
  • Cameron Mitchell - Deputy Director, Isle of Man Ship Registry
  • Tor Erik Jensen - Assistant Professor, University College of Southeast Norway

New technologies and ecosystems demand new approaches to traditional regulation. In this session, our expert panel discuss whether digitalisation of shipping will be able to keep pace with innovation, and how that might take shape in the future.

14:55 - 15:30 35 mins
GST Breakout A: Energy Efficiency
PANEL: Green Ship design for EEDI and beyond
  • Peter Skovly Jensen - Performance Governance Manager - Fleet Optimisation, Fleet Management & Technology, Maersk Line
  • Dr Edmund Hughes - Head, Air Pollution and Energy Efficiency, Marine Environment Division, IMO
15:00 - 15:30 30 mins
GST Breakout B: EU MRV & IMO DCS
PANEL: Towards Harmonisation in reporting?
  • Timothée Noël - Policy Officer, DG CLIMA, European Commission
  • René Taudal Poulsen - Associate professor, Copenhagen Business School
  • Valentina Keys - Associate, CMS Cameron McKenna
15:30 - 16:00 30 mins
Afternoon Coffee & Networking
16:00 - 16:45 45 mins
Info
Green Ship Technology
PANEL: From Well to Wake - is there such a thing as a zero emissions fuel?
  • Sjaak Klap - Vice President Business Development, Spliethoff
  • Moderator Alisdair Pettigrew - Managing Director, BLUE Communications
  • Tristan Smith - Lecturer, UCL Energy Institute
  • Eelco Dekker - Chief Representative Europe, Methanol Institute
  • Brian Sweeney - Business Development, Calix Europe

There is no one size fits all solution to decarbonising the shipping industry. Vessel type, size, routes, and operating profile will all impact decision making.

  • With issues like methane leakage from LNG and the energy intensive production of hydrogen and methanol, how can we know which ‘clean’ fuel is really the best choice in terms of overall carbon footprint?
  • How commercially viable are these options?
16:00 - 16:40 40 mins
Info
Shipping2030
PANEL: New workforce demands - creating the maritime professionals of the future
  • Nick Chubb - Founder & Managing Director, Antares Insight
  • Costi Karayannis - Managing Director Training Services, V.Group Shipmanagement

A re-shaped industry calls for re-shaped training and professional development. In this discussion, our expert panel explore what the skills and demands of a 2030 workforce will look like.

  • What new skills will be required of global maritime professionals?
  • How can the digital suite of technologies enable the transition?
  • How will industry disruption through innovation impact the workforce in day-to-day operations?
16:40 - 17:30 50 mins
Info
Shipping2030
PANEL: The future is already here - autonomous vessels

With exciting new projects underway, the reality of full-scale automation in the shipping industry has arrived. But the ecosystem around the vessel - from autonomous capability, to propulsion, loading and discharging, and operation and control centres - is a blueprint of the new shipping ecosystem. Hear from those ecosystem players about the road to Shipping 3.0, and how its realisation is on the verge of revolutionising the industry.

16:45 - 17:30 45 mins
Info
Green Ship Technology
PANEL: Electric and Hybrid solutions - overcoming the barriers to scaling up
  • Moderator Alisdair Pettigrew - Managing Director, BLUE Communications
  • Per Wimby - Project Manager, Stena Teknik
  • Agnieszka Zaplatka - Policy Officer - Waterborne Transport, DG Research & Innovation, European Commission
  • What will be the role of hybridisation role in hitting decarbonisation targets?
  • How can the industry overcome barriers to scaling up battery propulsion, in terms of vessel size and route length; are fuel cells the answer?
17:30 - 17:35 5 mins
Green Ship Technology
GST Chair's Closing Remarks
17:30 - 17:35 5 mins
Shipping2030
Shipping2030 Chair's Closing Remarks
19:30 - 22:00 150 mins
Info
Conference Dinner

Coach transfers from the Radisson Blu to The Langelinie Pavilion will be provided for delegates and guests attending the conference dinner.