Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:00 - 09:45 45 mins
Registration & Coffee
09:45 - 10:00 15 mins
Chair's Opening Remarks
  • James Fanshawe CBE - Chairman, UK Marine Alliance
more
10:00 - 10:30 30 mins
A realistic market outlook for autonomous vessels
  • James Fanshawe CBE - Chairman, UK Marine Alliance
more
  • Timeline and cost projections
  • The value of autonomy
10:30 - 11:10 40 mins
Safety vs profitability – how will we regulate the autonomous vessels market?
  • Panellist Per Sønderstrup - Director, Danish Maritime Authority
  • Panellist Dr Iliana Christodoulou-Varotsi - Regulatory Compliance Expert, Lloyd's Maritime Academy
  • Panellist Ando Hideyuki - Senior General Manager, Monohakobi Technology Institute, NYK Line
more
  • Identifying the driving force behind autonomous vessel developments
  • Scalability of regulations
11:10 - 11:25 15 mins
Short Morning Coffee & Networking
11:25 - 11:55 30 mins
Facilitating disruptive innovation - the Norwegian approach
  • Svein David Medhaug - Project Manager - Autonomous Ships & Digitization, Norwegian Maritime Authority
more
11:55 - 12:25 30 mins
New technologies on the market enabling autonomous vessel developments
more
  • DP technology for remote operations
  • Tracking and data management
12:25 - 12:55 30 mins
What crew are required for non-crewed autonomous vessels?
more
  • Factoring in regulation and risk prevention
  • Will onshore crew bases forego the principals of unmanned vessels?
12:55 - 14:00 65 mins
Networking Lunch
14:00 - 14:45 45 mins
Practical Demonstration – the vessel of the future
14:45 - 15:00 15 mins
Chair's Closing Remarks
  • James Fanshawe CBE - Chairman, UK Marine Alliance
more
15:00 - 16:30 90 mins
Coffee