Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 16
Show Filter
08:30 - 09:15 45 mins
Registration and Coffee
09:15 - 09:25 10 mins
Chairman's Opening remarks
09:25 - 09:45 20 mins
Electric & hybrid 101

How much do you know about Electric & Hybrid for marine power and propulsion ?
Break the ice and meet your fellow attendees by joining in with our fun quiz.

09:45 - 10:15 30 mins
KEYNOTE: Exponential disruption

Energy storage and EV technologies continue to evolve, with ever increasing capacities and energy density. This session considers what the long-term impact on the shipping industry may be, and looks at cross sectoral learnings from the more mature automotive and aviation markets to inform strategic thinking.
- What will be the role of China in the marine battery/ electric propulsion sector?
- How can energy-storage help supply sufficient clean energy for shipping on demand?
- How will supply side pricing evolve with capacity increases and economies of scale?
- Will global changes in fossil fuel consumption impact shipping routes and vessel types?

10:15 - 11:00 45 mins
KEYNOTE: Legislative drivers

We unpick the complex web of local, national and international regulation that is driving the hybridisation and electrification of global shipping: from Norwegian fjords set to become the first maritime zero emission zone by 2026 to the IMO’s ambitious 2050 CO2 reduction target.

  •  Is a localised approach the best option to achieve emissions reduction targets?
11:00 - 11:30 30 mins
Coffee Break
11:30 - 12:15 45 mins
PANEL: New hybrid vessel types - OSV, PSV, tugs & cruise

Our expert panel discuss the opportunities to utilise electric and hybrid power and propulsion beyond the ferry market.

  • Have these technologies proved commercially viable in other vessel types?
12:15 - 13:00 45 mins
The Next Norway? Growth markets from the US Pacific Sea Board to Greek Islands
13:00 - 14:00 60 mins
Lunch
14:00 - 14:45 45 mins
Comparative analysis – battery technologies
  • Which battery types are better for rapid recharge, or have a longer life cycle?
  • Will MNC remain the dominant Lithium battery tech due to its prevalence in the automotive sector?
  • How might shortages of scarce elements such as Cobalt impact the market?
14:45 - 15:15 30 mins
All electric: the time is now?
  • What is the uptake on hybrid and electric propulsion for marine applications?
  • What are the requirements for ships to take the plunge into fully electric propulsion?
  • What are the considerations for system selection and compatibility?
  • Can the battery market support an all-electric shipping strategy?
15:15 - 15:45 30 mins
Coffee Break
15:45 - 16:15 30 mins
Hydrogen fuel cell feasibility study – preliminary results

This session explores the potential of utilising hydrogen fuel cells, alongside batteries, for maritime
applications resulting in ships that are truly zero emissions at point of use.

16:15 - 16:45 30 mins
Propulsion plus: Ancillary uses for shipboard batteries

From increasing energy efficiency through peak power shaving to meeting in port and stationery power requirements such as air conditioning and bow thrusters, this session explores the many uses for ship board battery power beyond propulsion.

16:45 - 17:30 45 mins
Q&A with Systems integrators: Challenges & benefits of LNG, diesel and hydrogen for hybrid propulsion

Your opportunity to ask systems integrators your burning questions and discuss the impact of
hybridisation on engine operations. Topics may include:
- Parallel vs serial hybrid propulsion
- Systems cooling and reliability
- Effective use of power management systems