Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 17
Show Filter
08:30 - 08:45 15 mins
Morning coffee and light breakfast
08:45 - 09:15 30 mins
Chairman’s opening remarks
  • David Bricknell - Consultant Naval Architect and Marine Engineer, Brycheins
09:15 - 09:45 30 mins
Shipowner case study – Does it deliver? Evaluating the environmental and operational efficiencies of a diesel hybrid retrofit
09:45 - 10:30 45 mins
Shipowner case study – Hybrid new build strategy

This session will explore Wightlink’s experiences through the design, build and operation of their first hybrid ferry. 

  • Colin Stanton - New Build Project Manager, Wightlink
10:30 - 11:00 30 mins
Coffee Break
11:00 - 11:45 45 mins
PANEL: The First movers - Lessons learnt on safety, data & crew training

What are the risks associated with using technologies such as fuel cells and large scale lithium batteries in shipping? How can they be mitigated?

  • Considerations for battery safety in marine applications
  • Crew buy-in and training
  • Performance data capture and analysis
  • Remote monitoring and cyber security
  • Contingency planning


  • Hans Thornell - Executive Director, Green City Ferries
11:45 - 12:15 30 mins
Session title TBC

Reserved for Wartsila 

  • Senior Representative - -, Wartsila
12:15 - 13:15 60 mins
Lunch
13:15 - 14:00 45 mins
PANEL: Meeting the Infrastructure requirements
  • How can we overcome the classic chicken & egg problem when it comes to investment in recharging infrastructure?
  • How can shipowners account for power price differentials at different localities worldwide?
  • Avoiding emissions displacement; can ports meet the demand for clean/ renewable energy, and what are the options for going off-grid?
  • Innovations in cold ironing & shore side power



  • Peter Crawley - Programme Officer, DG Research & Innovation Unit H2: Surface Transport, European Commission
  • Hans Thornell - Executive Director, Green City Ferries
14:00 - 14:30 30 mins
Finance Workshop Part 1: Fleet hybridisation and battery retrofits
  • Calculating your ROI; price differentials, life cycle costs and long term benefits
  • Leasing and equipment rental arrangements: the win-win solution for hybridisation?


14:30 - 15:00 30 mins
Finance Workshop Part 2: Alternative funding for electric & hybrid new build projects
  • What funds are available to support innovation and decarbonisation in shipping?
  • Your guide to identifying and securing the relevant grants and loans for your project.
  • Hege Økland - CEO, NCE Maritime CleanTech
15:00 - 15:30 30 mins
Coffee and networking break
15:30 - 16:00 30 mins
Case study – Incorporating renewables in a hybrid propulsion project
  • Diane Gilpin - Founder CEO, Smart Green Shipping Alliance
16:00 - 16:45 45 mins
PANEL: Towards a zero emissions global fleet

Our expert panel discusses the challenges of upscaling electric and hybrid marine propulsion, andmoving beyond short sea passenger vessels:

  • Are diesel and LNG hybrids the solution to achieve the IMO’s target of 50% CO2 emissions reduction by 2050?
  • Can electric propulsion systems ever be commercially viable for transoceanic routes and large vessel types?
  • What drivers could be effective in overcoming shipowner hesitance and encouraging long term investment in decarbonisation?
  • Diane Gilpin - Founder CEO, Smart Green Shipping Alliance
  • Alexander Panagopulos - CEO & Founder, Arista Shipping & Project Forward
  • Peter Crawley - Programme Officer, DG Research & Innovation Unit H2: Surface Transport, European Commission
  • Panos Mitrou - Technology & Innovation Manager, South Europe Marine & Offshore, Lloyd's Register
16:45 - 17:00 15 mins
Chair’s closing remarks