Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:00 - 09:00 60 mins
Registration & morning refreshments
09:00 - 09:10 10 mins
President’s Welcome
  • Kevin Richardson - President, IHMA
09:10 - 09:30 20 mins
Info
11th IHMA Congress Opening Address
  • Jim Fitzpatrick - Member of Parliament, UK House of Commons

11th IHMA Congress Opening Address

09:30 - 09:45 15 mins
Address to the 11th IHMA Congress and official opening of the Exhibition
  • Kitack Lim - Secretary-General, The International Maritime Organization
09:45 - 10:15 30 mins
Morning Coffee
10:15 - 10:40 25 mins
Keynote Address: Safety at centre of port growth
  • Robin Mortimer - Chief Executive, Port of London Authority
10:40 - 10:50 10 mins
Chief Harbour Master's Welcome & Introduction to ExCo and Council
  • Bob Baker - Congress Chair, IHMA
10:50 - 10:55 5 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Introduction to the Congress programme and session theme
  • Kevin Gregory - Chair of Papers’ Committee, IHMA
10:55 - 11:15 20 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Planning a safe and efficient new harbour at Aberdeen, UK
  • Ian Cruickshank - Director of Engineering, HR Wallingford
  • Background and context for the new £350 million greenfield port
  • The master planning process
  • Modelling and simulation studies
  • Breakwater, quay wall and dredging design
  • Environmental impact
  • Procurement process
  • Conclusions
11:15 - 11:35 20 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Merging for efficiency, 1+1=3
  • Rik Verhaegen - Port Commander, Port of Ghent
  • Securing the full support of governments and stakeholders for merger agreement
  • Achieving a balanced result
  • Ensuring the full spectrum of issues are taken into account
  • How a merger will strengthen ports, create jobs, increase added value
11:35 - 11:55 20 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Polish Approach to the Safety of Port Waterways
  • Wieslaw Piotrzkowski - Director of Maritime Office, Maritime Office in Gdynia
11:55 - 12:15 20 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Ask the experts

Your chance to ask questions from the floor

12:15 - 13:25 70 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Lunch and networking within the exhibition
13:25 - 13:30 5 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Introduction to the session theme
  • Rik Verhaegen - Port Commander, Port of Ghent
13:30 - 13:50 20 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Optimising mooring needs - How numerical modelling of moored ship behavior can help ports to increase safety, functionality and value of their berths
  • Alex van Deyzen - Marine Engineer, Royal Haskoning DHV
13:50 - 14:10 20 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Automating mooring for safety and security
  • Mike Howie - Global System Specialist MoorMaster, Cavotec Group
  • The total removal of all risks to personnel safety that arise due to conventional mooring
  • How automated mooring removes the risks points during the mooring process
  • The increase in vessel safety and security at the berth due to the situational awareness automated mooring provides
14:10 - 14:30 20 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Improving port efficiency and welcoming even the biggest ships safely without additional investments in the port’s existing maritime infrastructure
  • Julian Oggel - Business Developer, Novatug
14:30 - 14:50 20 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
A sea change in charting development
  • John Riding - Managing Director, Marico Marine Group Limited
  • Implications for vessels on short sea voyages, (Cross channel UK to Europe and UK to Ireland and other global examples)
  • What happens in these cases, especially ferries and small coasters?
14:50 - 15:00 10 mins
Info
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Ask the experts

Your chance to ask questions from the floor

15:00 - 15:30 30 mins
PLANNING AND INFRASTRUCTURE
Afternoon tea and networking within the exhibition
15:30 - 15:35 5 mins
PORT OPERATIONS AND H&S
Introduction to the session theme
  • John Finch - General Manager Operations, Pilbara Ports Authority
15:55 - 16:15 20 mins
PORT OPERATIONS AND H&S
Targeting Zero Harm: Application to navigation safety
  • Mark Towens - Harbour Master Upper, Port of London Authority
16:15 - 16:35 20 mins
Info
PORT OPERATIONS AND H&S
An integrated approach to port planning, operations and risk management
  • Jonathon Pearce - Business Development Manager and Marine Technical Advisor, OMC International
  • Port Hedland is the world’s largest bulk export port, facilitating approximately $100m of trade daily via a single, tidally constrained channel
  • The port has adopted numerous innovations to improve efficiency and manage risk
  • Integrating these innovations throughout the planning (short and long term) and operations of the port has enabled considerable benefits in terms of increased throughput cost savings, both CAPEX and OPEX, all whilst minimising the risk of a grounding
16:35 - 16:55 20 mins
Info
PORT OPERATIONS AND H&S
The Maritime Anti-Corruption Network
  • John Sypnowich - Chief Legal and Compliance Officer, The CSL Group Inc, MACN
  • Nature of the problem
  • MACN’s value proposition
  • What are we doing to solve the problem?



16:55 - 17:00 5 mins
Info
PORT OPERATIONS AND H&S
Ask the experts

Your chance to ask questions from the floor

17:00 - 17:30 30 mins
PORT OPERATIONS AND H&S
Closing remarks and end of Day One
17:30 - 18:30 60 mins
PORT OPERATIONS AND H&S
Coaches depart for Trinity House
18:30 - 20:30 120 mins
PORT OPERATIONS AND H&S
Official Congress Welcome Reception at Trinity House
08:00 - 09:00

Registration & morning refreshments

More
09:00 - 09:10
Info

President’s Welcome

  • Kevin Richardson - President, IHMA
More
09:10 - 09:30
Info

11th IHMA Congress Opening Address

11th IHMA Congress Opening Address

  • Jim Fitzpatrick - Member of Parliament, UK House of Commons
More
09:30 - 09:45
Info

Address to the 11th IHMA Congress and official opening of the Exhibition

  • Kitack Lim - Secretary-General, The International Maritime Organization
More
09:45 - 10:15

Morning Coffee

More
10:15 - 10:40
Info

Keynote Address: Safety at centre of port growth

  • Robin Mortimer - Chief Executive, Port of London Authority
More
10:40 - 10:50
Info

Chief Harbour Master's Welcome & Introduction to ExCo and Council

  • Bob Baker - Congress Chair, IHMA
More
Showing of Streams
Showing of Streams
Showing of Streams