Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Oct 03
Show Filter
08:30 - 09:00 30 mins
Main agenda
Registration and coffee
09:00 - 09:15 15 mins
Info
Main agenda
Chairman's opening remarks and objective setting
  • Daniel Sheard - Partner, Consulting Scientist, Brookes Bell

The chairman will introduce the seminar and collate audience objectives on our objective generation board. The chairman will refer back to these aims throughout the seminar.

09:15 - 10:00 45 mins
Info
Main agenda
Conditions and mechanisms of liquefaction
  • Dr. Angus Skinner - Soil Mechanics Expert, Engineering Consultant
  • Understanding the basic principles behind the liquefaction process
  • Explanation of the range of factors involved, with examples from on-shore and at sea
  • Explanation of why the same cargo can react differently depending on the environment
  • Cargo response to loading
  • Piping liquefaction: its generation and its effects
10:00 - 10:45 45 mins
Info
Main agenda
The Code and consequences of liquefaction
  • Daniel Sheard - Partner, Consulting Scientist, Brookes Bell


  • Liquefaction as presented in the IMSBC Code and amendments
  • Definition of A, B and C cargoes 
  • Trends, cases and human risk factors 
  • Acknowledging the theories surrounding liquefaction
10:45 - 11:15 30 mins
Main agenda
Coffee break
11:15 - 12:10 55 mins
Info
Main agenda
In focus: outcomes of September 2017 IMO Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers
  • Christopher Menkiti - Senior Partner, GCG
  • Explanation of findings from the GBWG report
  • Changes to the IMSBC code with regards to moisture-induced cargo instability
  • Implications for the future of bulk cargo shipping
  • Implications for all Class A cargoes
  • Analysis of Bauxite findings in the context of other cargoes
12:10 - 12:45 35 mins
Info
Main agenda
Sampling and testing methods
  • Christopher Menkiti - Senior Partner, GCG
  • Explanation of new modified testing procedure as identified in the Global Bauxite Working Group’s research.
  • New technologies on the horizon to improve testing and analysis
12:45 - 13:00 15 mins
Main agenda
Eranet-Martec Liquefaction Programme – sampling and testing results
  • Luc Thorel - Director of Research, Ifsttar
13:00 - 14:00 60 mins
Main agenda
Lunch
14:00 - 14:25 25 mins
Main agenda
Debate: Does the industry feel the regulations and guidelines are robust enough and fit for purpose?
  • Daniel Sheard - Partner, Consulting Scientist, Brookes Bell
14:25 - 15:00 35 mins
Info
Main agenda
Case study: Lessons learnt from recent liquefaction incidents
  • Dr. Angus Skinner - Soil Mechanics Expert, Engineering Consultant

This session will focus on recent cases of liquefaction and what should have been done in order to predict what would happen.

15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Coffee Break
15:30 - 16:20 50 mins
Info
Main agenda
Liquefaction hot spots and high risk cargoes
  • Andrew Malpass - President & GM, Pandiman
  • Dr. Angus Skinner - Soil Mechanics Expert, Engineering Consultant
  • Update on Indonesian ore exports
  • Update on current situation in the Philippines
  • Challenges for surveyors
  • Geo-political risk factors
  • Socio-economic challenges
17:00 - 17:15 15 mins
Main agenda
Chairman's closing remarks and round-up
  • Daniel Sheard - Partner, Consulting Scientist, Brookes Bell