Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:15 - 09:00 45 mins
Registration and networking coffee
09:00 - 09:10 10 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Chair's welcome and introduction
  • Andrew Chamberlain - Partner, HFW
09:00 - 09:10 10 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Chair's welcome and introduction
09:10 - 09:30 20 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Welcome address: the ISU annual review
  • Charo Coll - President, International Salvage Union (ISU)
09:10 - 09:35 25 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Understanding risk assessment and loss prevention methods
  • Highlighting the risk areas, and preparing effective response plans
  • Practical issues are key - communication and coordination 
09:30 - 10:00 30 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Opening address: analysis from the Allianz safety and shipping review
  • Rahul Khanna - Global Head of Marine Risk Consulting, Allianz Global Corporate & Specialty
09:35 - 10:00 25 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Developing emergency management and training for the maritime industry
10:00 - 10:10 10 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Audience feedback
10:00 - 10:45 45 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
National Coastguard focus session: planning for emergency response - coordinating preparedness between multiple agencies
  • Panellist Tris Newey - Policy and Resilience Lead, Maritime & Coastguard Agency
  • The UK's MRO planning and arrangements
  • Cooperation in the Baltic for managing marine casualties
  • The Arctic Coast Guard Forum - developing close cooperation for a challenging environment
10:10 - 10:35 25 mins
Info
Salvage & Wreck London Day 1
Lloyd's List interview
  • Lars Lange - Secretary General, International Union of Marine Insurance e.V. (IUMI)
  • Roger Evans - Secretary General, International Salvage Union (ISU)
  • What are the emerging trends in new types of maritime claims and casualties?
  • How does the global competitive environment look for salvors?
  • What is the impact on the sector of state owned salvage companies?
10:35 - 11:15 40 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Networking coffee break
10:45 - 11:15 30 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Networking coffee break
11:15 - 11:45 30 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Industry debate: proposed amendments to the Salvage Convention
  • Alex Macinnes - Partner, Tatham Macinnes LLP
  • Sora Jeon - Associate, Tatham Macinnes
11:15 - 11:40 25 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Case study: a cruise company's emergency plans
11:40 - 12:05 25 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Effective media management during a maritime incident: Protecting reputations and reducing cost
  • Mike Elsom - Director, Navigate Response Ltd
11:45 - 12:45 60 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Panel discussion: draft proposals for LOF2 or LOF 'light': what would be the benefits and drawbacks?
  • Introduction Martin Hall - Head of Marine Casualty, Clyde & Co
  • Panellist Elizabeth Blackburn QC, 36 Stone
  • Panellist Jeff Lock - Global Technical Claims Director, Thomas Miller P&I (Europe Ltd
12:05 - 12:15 10 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Audience feedback
12:15 - 12:40 25 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Crisis management processes for managing incidents on the ground
  • Andreas Brachel - Senior Manager, Casualty, Environmental & Property (‘CEP’) Claims, Gard
  • Dealing with local authorities, politicians, media and social media - managing public expectations
12:40 - 12:45 5 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Audience feedback
12:45 - 14:00 75 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Networking lunch
12:45 - 14:00 75 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Networking lunch
14:00 - 14:30 30 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Case studies of emergency responses highlighting effective command and control
  • David Brown - Channel Tunnel Inspectorate, UK Maritime Response Coordinator, Kent Fire & Rescue Service
  • Interoperability
  • Use of drones and other ROVs for assistance in SAR operations
14:30 - 15:15 45 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Mass rescue operations: how do they fit into wider emergency responses?
  • David Jardine-Smith - Mass Rescue Operations Project Manager, International Maritime Rescue Federation (IMRF)
  • Should we re-consider the SAR / salvage distinction?
  • The incomplete Global SAR Plan: how can we help small and/or developing States achieve MRO capability?


15:15 - 15:45 30 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Networking tea break
15:15 - 15:45 30 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Networking tea break
15:45 - 16:15 30 mins
Info
Salvage & Wreck London Day 1
Case study: understanding the challenges of firefighting on container ships
  • Finding out what is in the containers
  • Operational challenges
15:45 - 16:15 30 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Survivability at sea - the real picture
  • Examining the reality of surviving in the water
  • Results from a SARex off Svalbard using lifesaving appliances in ice-covered waters
  • What happens after people are in a survival raft?
16:15 - 16:50 35 mins
Info
Salvage & Wreck London Day 1
Focus session: is claims management changing due to the rise in bigger claims?
  • Panellist Jenna Hales - Senior Claims Adjuster, International Markets - Marine & Energy, QBE Insurance (Europe) Ltd
  • Panellist George Tsavliris - Principal , Tsavliris Salvage Group
  • Panellist Simon Tatham - Partner, Tatham Macinnes
  • What are the main trends in bigger claims?
  • What impact do fixed premiums have?
16:45 - 17:30 45 mins
Info
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Tech tables: latest technology and innovative solutions
  • Providers will demonstrate lifesaving and response solutions 
16:50 - 17:30 40 mins
Info
Salvage & Wreck London Day 1
Future proofing salvage: a new generation of salvors
  • Panellist Rebecca Garcia-Malone - Assistant Director, Vessel Services, T&T Salvage
  • What does the future hold? More collaboration, more consolidation?
  • Will there be a continued growth in salvage consultants?
  • Is there a training gap and if so how can this be filled?
17:30 - 19:00 90 mins
Salvage & Wreck London Day 1
Close of day one and networking drinks reception
17:30 - 19:00 90 mins
Maritime Accidents and Emergencies Summit
Close of conference and networking drinks reception
08:15 - 09:00

Registration and networking coffee

More
Showing of Streams