Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:45 - 09:15 30 mins
Welcome coffee
09:15 - 09:25 10 mins
Chairman's welcome and review of day 1
  • Andrew Chamberlain - Partner, HFW
09:25 - 10:05 40 mins
Panel discussion: managing wreck removal challenges
  • Panellist Jan de Boer - Senior Legal Officer , IMO
  • Panellist Nick Platt - Vice President, Head of Environmental Claims, Gard (UK) Ltd
  • Panellist Mr Jason Bennett - Commercial Director, Ardent
  • Panellist Joaquin Maceiras - DIrector of Operations, Spanish Maritime Safety Agency (SASEMAR)
  • Panellist Nick Sloane - Director, Resolve Marine Group
  • Panellist Richard Janssen - Managing Director, SMIT
  • Update on the Nairobi Wreck Removal Convention: what impact has it had so far?
  • Risk analysis - remove or leave?
  • Relationship with places of refuge
  • Costs
  • Ship dismantling and disposal - export of waste, risk of tow
10:05 - 10:30 25 mins
Remediation of wreck sites: how far do you go with cleaning up the site?
  • Mark Ball - Engineering Director, London Offshore Consultants Limited
  • How much intervention should be made to return to the original condition?
  • What was the original condition?
10:30 - 10:50 20 mins
Case study: the 'Fluvius Tamar' - UK authorities' reaction to wreck removals
  • Hugh Shaw - The Secretary of State’s Representative (SOSREP), Maritime and Coastguard Agency
10:50 - 11:10 20 mins
Maritime security for salvage operations – an overview
  • Stephen Askins - Partner, Tatham Macinnes
  • Tugs remain vulnerable to attack and crews are exposed to the threat of kidnapping
  • Relevance to assessment of awards under Salvage Convention Art.13
  • Risk allocation and pricing in wreck removal contracts
  • Issues that arise from transiting and working in areas exposed to threat from terrorism and piracy
  • A focus on current threats particularly in Nigerian and Sulu Sea
  • Insurance implications
  • Limitations on world wide K & R cover
11:10 - 11:40 30 mins
Coffee and networking break
11:40 - 13:00 80 mins
Special interest track 4: emergency response - anatomy of an accident
Stakeholder panel: best practice casualty management scenario
  • Panellist Hans Petter Mortensholm - Department for Emergency Response, Norwegian Coastal Administration
  • Facilitator Helle Lehmann - Founder, VisionRoomDK
  • Panellist Andreas Øgrey - Assistant Vice President, Global Head of Casualty Response, Skuld
  • Panellist Stephen Askins - Partner, Tatham Macinnes
  • Panellist Adrian Scales - Master Mariner, Brookes Bell
more
  • What should you do after an accident?
  • Planning and making decisions
  • Investigations 
11:40 - 13:00 80 mins
Special interest track 3: new technology for salvage operations
Practical demonstrations of new technology
  • Chairman Tom Walters - Partner, HFW
  • Albert Lenting - Managing Director and Owner, Siri Marine
  • Nicolai Michelsen - Managing Director, Miko Marine
more

Presentations will include:

Optimising workability during time critical salvage operations

  • Condition monitoring of a casualty
  • The future of workability: MO4 motion forecasting service

Albert Lenting, Managing Director and Owner,  Siri Marine 

'Thorco Cloud' oil removal operation

Nicolai Michelsen, Managing Director, Miko Marine

13:00 - 14:15 75 mins
Networking lunch kindly sponsored by T&T Salvage
more
14:15 - 14:40 25 mins
Turkish law of salvage
  • Caglar Coskunsu - Partner, Cavus & Coskunsu
14:40 - 15:10 30 mins
Survivability and SAR at sea
  • Mario Vittone - General Manager, Lifesaving Systems Corporation
  • Managing crew and passenger rescues
  • Survivability in ice-covered waters
15:10 - 15:30 20 mins
Tea and networking break
15:30 - 16:15 45 mins
Command and control of salvage situations: a variety of options
  • Panellist Hugh Shaw - The Secretary of State’s Representative (SOSREP), Maritime and Coastguard Agency
  • Panellist Hans Petter Mortensholm - Department for Emergency Response, Norwegian Coastal Administration
  • Panellist Joaquin Maceiras - DIrector of Operations, Spanish Maritime Safety Agency (SASEMAR)
  • Recent success stories for places of refuge: 'Flaminia', 'Maritime Maisie'
  • Report from exercise to test guidelines for places of refuge
16:15 - 16:40 25 mins
Casualties and salvage operations in a coral reef environment
  • Richard Shaul - President, Sea Byte Inc
  • Potential Impacts of Salvage Operations on Coral Reef
  • Pathway to Minimize Reef Injury During Salvage
  • Case Studies
  • Successful Removal Operations
  • “Less than Successful” Removal Operations
  • Potential Trade-offs during Salvage Operations
16:40 - 17:00 20 mins
Audience feedback and chairman's summary
17:00 - 17:05 5 mins
Close of conference
08:45 - 09:15

Welcome coffee

09:15 - 09:25

Chairman's welcome and review of day 1

  • Andrew Chamberlain - Partner, HFW
09:25 - 10:05

Panel discussion: managing wreck removal challenges

  • Update on the Nairobi Wreck Removal Convention: what impact has it had so far?
  • Risk analysis - remove or leave?
  • Relationship with places of refuge
  • Costs
  • Ship dismantling and disposal - export of waste, risk of tow
  • Panellist Jan de Boer - Senior Legal Officer , IMO
  • Panellist Nick Platt - Vice President, Head of Environmental Claims, Gard (UK) Ltd
  • Panellist Mr Jason Bennett - Commercial Director, Ardent
  • Panellist Joaquin Maceiras - DIrector of Operations, Spanish Maritime Safety Agency (SASEMAR)
  • Panellist Nick Sloane - Director, Resolve Marine Group
  • Panellist Richard Janssen - Managing Director, SMIT
10:05 - 10:30

Remediation of wreck sites: how far do you go with cleaning up the site?

  • How much intervention should be made to return to the original condition?
  • What was the original condition?
  • Mark Ball - Engineering Director, London Offshore Consultants Limited
10:30 - 10:50

Case study: the 'Fluvius Tamar' - UK authorities' reaction to wreck removals

  • Hugh Shaw - The Secretary of State’s Representative (SOSREP), Maritime and Coastguard Agency
10:50 - 11:10

Maritime security for salvage operations – an overview

  • Tugs remain vulnerable to attack and crews are exposed to the threat of kidnapping
  • Relevance to assessment of awards under Salvage Convention Art.13
  • Risk allocation and pricing in wreck removal contracts
  • Issues that arise from transiting and working in areas exposed to threat from terrorism and piracy
  • A focus on current threats particularly in Nigerian and Sulu Sea
  • Insurance implications
  • Limitations on world wide K & R cover
  • Stephen Askins - Partner, Tatham Macinnes
11:10 - 11:40

Coffee and networking break

Showing of Streams
13:00 - 14:15

Networking lunch kindly sponsored by T&T Salvage

more
14:15 - 14:40

Turkish law of salvage

  • Caglar Coskunsu - Partner, Cavus & Coskunsu
14:40 - 15:10

Survivability and SAR at sea

  • Managing crew and passenger rescues
  • Survivability in ice-covered waters
  • Mario Vittone - General Manager, Lifesaving Systems Corporation
15:10 - 15:30

Tea and networking break

15:30 - 16:15

Command and control of salvage situations: a variety of options

  • Recent success stories for places of refuge: 'Flaminia', 'Maritime Maisie'
  • Report from exercise to test guidelines for places of refuge
  • Panellist Hugh Shaw - The Secretary of State’s Representative (SOSREP), Maritime and Coastguard Agency
  • Panellist Hans Petter Mortensholm - Department for Emergency Response, Norwegian Coastal Administration
  • Panellist Joaquin Maceiras - DIrector of Operations, Spanish Maritime Safety Agency (SASEMAR)
16:15 - 16:40

Casualties and salvage operations in a coral reef environment

  • Potential Impacts of Salvage Operations on Coral Reef
  • Pathway to Minimize Reef Injury During Salvage
  • Case Studies
  • Successful Removal Operations
  • “Less than Successful” Removal Operations
  • Potential Trade-offs during Salvage Operations
  • Richard Shaul - President, Sea Byte Inc
16:40 - 17:00

Audience feedback and chairman's summary

17:00 - 17:05
Close of conference

Close of conference