Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Conference Day 1
Show Filter
08:00 - 08:45 45 mins
Registration & Coffee
08:45 - 08:50 5 mins
Welcome from KNect365 Maritime
08:50 - 09:00 10 mins
Chair's Opening Remarks
  • Richard Ballantyne - Chief Executive, British Ports Association
09:00 - 09:20 20 mins
Info
Main Agenda
Digitalization and Ports I What’s the story?

In this keynote, hear how a port has been able to transform its processes using smart strategies, to drive efficiency and enhance the bottom line.

09:20 - 09:40 20 mins
Info
Main Agenda
Optimizing the supply chain I Ensuring an integrated approach working towards a smarter port

With calls for greater supply chain optimization, this keynote will discuss how a total integration strategy can be adopted to drive transparency and visibility across the value chain whilst taking advantage of new digital technologies with the port at the crux.

09:40 - 10:20 40 mins
Info
Main Agenda
Smoke & Mirrors I Cultivating new business models in the wake of digitalization
  • Wolfgang Lehmacher - Head of Supply Chain & Transport Industry, World Economic Forum

The industry is having to break down existing silos and create a new reality that combines new technology and innovation that will adjust the fundamentals of supply chain relationships. In this session we look at the change in business strategy that in turn is having an impact on operational efficiency to deliver a competitive advantage. 

  • Determining the business-critical processes that require digital application
  • How is the digital transformation trend affecting what is being demanded from workers?
  • Is being more digitally connected going to solve inefficiency?
10:20 - 11:00 40 mins
Main Agenda
Morning Coffee and Networking
11:00 - 11:40 40 mins
Info
Main Agenda
Better Together I Working towards supply chain optimization
  • Mikael Lind - Associate Professor, Research Institutes of Sweden, RISE Viktoria

With fundamental digital change, comes a new operational paradigm that the industry stakeholders must create. In this session, we look at the components within the supply chain that are being affected, identify the type of processes that need to be transformed and the new benchmarks that need to be set to measure the rate of optimization success.

  • Information flow – who are the key stakeholders that must be involved?
  • To centralize or decentralize processes?
  • What is the role of the port to drive optimization?
  • Discussing the role of who will lead and manage across the supply chain
11:40 - 12:20 40 mins
Info
Main Agenda
Automation I Standardizing the physical
  • Rob Eijndhoven - Owner, RVE Management

Port and terminal operations are now under an enhanced level of scrutiny to match the planned actions with the appropriate level of output efficiency. In this session, we look at how the physical processes are being automated within the supply chain infrastructure, examining what is the expectation from automation integration and if there is a return on enhanced experience because of this.

  • Equipment, processes & people – which has the most potential to automate?
  • Is automation in sync with the rate of change of digital disruption?
  • Establishing operational strategy to retrofit whilst in action
12:20 - 14:00 100 mins
Main Agenda
Networking Lunch
14:00 - 14:40 40 mins
Info
Main Agenda
Information Flow I Standardizing the non-physical
  • Michael Bergmann - President, COMITÉ INTERNATIONAL RADIO-MARITIME

As transparency and visibility of information and data increases across the supply chain, the need for reliable information flow grows, voyage by voyage. In this session, we look at the issues and challenges around information flow upkeep and data management to create a viable single window into how shippers, owners, ports, terminals, inland transport and suppliers work to keep informed. 

  • What is the purpose behind transparency of information?
  • Can one size fit all? How do we create information standards to conform to?
  • Balancing sharing with remaining competitive
14:40 - 14:55 15 mins
Info
Main Agenda
The who/what/when/where I Establishing the parameters of access and collection of data

In this case study, we look to answer some of the questions around data collection and usage including how to ensure data accuracy, looking at the ownership of data and how this should be shared across the supply chain and how real time feedback impacts data analytics.

14:55 - 15:10 15 mins
Info
Main Agenda
Security & Privacy I Examining the integration of mitigation strategies to protect and secure information

In this case study, we focus on the security of data and the implications of non-consensual loss of information. Hear the strategies that you need to put in place in order to mitigate risks and ensure safety of your data.

15:10 - 15:50 40 mins
Info
Main Agenda
Predicting the future I How does the industry utilize data mining, AI & predictive analytic tools?

With digitalization comes the wave of new data tools to condense waves of information into functionable insights that serve to create smarter operations. In this session, we look specifically at tools that ports and terminals can use to apply analytics to operations, model scenarios to predict best-case patterns and anticipating future challenges.

  • Identifying the analytic tools that are dissecting activity to drive efficiency and cut costs
  • Creating the right benchmarks, parameters and standards via data analytics
  • How can companies use modelling technology to anticipate scenarios and plan effectively?
15:50 - 16:30 40 mins
Main Agenda
Afternoon Coffee & Networking
16:30 - 17:15 45 mins
Info
Main Agenda
Smart Port Technology Showcase

In this session, we recruit some of the brightest and most innovative tech leaders in the smart port space, delivering quick need-to-know information about latest developments that can be integrated into the wider port infrastructure to become faster, more agile and therefore smarter. Examples include:

  • E-Navigation systems
  • Communication control systems
  • Satellite radio systems
  • Ship to shore connectivity
  • Port security systems
17:15 - 18:00 45 mins
Info
Main Agenda
Round Tables

In this interactive session, we look at challenges specific to different port functionalities and practical-orientated solutions to address these. At the end of these round tables, the lead will report back to the room on key discussions and takeaways.

Round Table 1 – Containers

How can shippers track the movement of the cargo? What is the best approach to container management? How can data be utilized to drive in-time technology?

Round Table 2 – People 

How can the interlink between timetabling and pricing be bridged? What are the steps to standardize point to point journeys? Will the communication links be strengthened through smarter process integration?

Round Table 3 – Tankers & Wet Cargo

How can tanker information be processed to the command and control centre? How can you track movement of wet cargo across the value chain? What are the pressures on port holding facilities to accommodate volatile cargo?

18:00 - 18:15 15 mins
Chair's Closing Remarks
  • Richard Ballantyne - Chief Executive, British Ports Association
18:15 - 19:15 60 mins
Networking Drinks Reception