Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Dec 04
Show Filter
09:00 - 09:30 30 mins
Main agenda
Registration and coffee
09:30 - 09:45 15 mins
Main agenda
Chair’s introduction and objective setting
  • Guy Thomas - Subject Matter Expert, Maritime Domain Awareness and Unclassified Space, United States Department of Homeland Security, Science & Technology
09:45 - 10:20 35 mins
Info
Main agenda
What’s the value of vessel tracking data to your business?
  • Charles Ike - Regional Head - Financial Markets EMEA, Polestar

This session aims to highlight how vessel tracking data can be used by different shipping businesses to their advantage, drilling down into the benefits and uses for the following sectors:

  • Legal
  • Finance
  • Insurance
  • Commodities
  • Regulatory
  • Ship owner entities
10:20 - 11:00 40 mins
Info
Main agenda
The Value of Maritime Data from Space
  • Simon Van Den Dries - CCO Maritime, Spire
  • Why track vessels
  • How we solve maritime problems
  • S-AIS data and other space data
  • Data value parameters
  • Protecting Maritime Data
11:00 - 11:30 30 mins
Main agenda
Morning coffee and networking break
11:30 - 12:15 45 mins
Info
Main agenda
Panel: How has tracking changed in 15 years and what does the future look like?
  • Stuart Nicholls - Founder & CEO, StratumFive
  • Svein Medhaug - Project Manager - Innovation and Technology, Norwegian Maritime Authority
  • What are the possibilities of what you can do?
  • Building a rich data set to build profiles to predict trends
  • Weather and implications of bad weather on performance and data
  • Voyage and vessel performance data – predictive insights for vessel performance optimisation
  • What do you do with the data when you have it?
  • Continuous monitoring solutions
12:15 - 13:00 45 mins
Info
Main agenda
Commercial ship tracking: What other sources should you use in addition to AIS
  • George Best - Director, AIS Sales EMEA & APAC, ORBCOMM

• What are the deficiencies of AIS?

• Importance of combining Satellite with Terrestrial AIS

• Other available sources of intelligence that can enhance the maritime picture

• What is the future of commercial vessel tracking?

13:00 - 14:00 60 mins
Main agenda
Lunch
14:00 - 14:30 30 mins
Info
Main agenda
DFDS Case Study: Implementing effective monitoring and tracking to improve vessel performance and safety at sea
  • Mads Billesø - Senior Project Manager, DFDS
  • Vessel tracking as a means of improving safety from a passenger ship perspective
  • Insight into how tracking has developed
  • What DFDS does as a business to look at the safety aspects of e-navigation
14:30 - 15:15 45 mins
Info
Main agenda
Panel Session: What are the benefits and drawbacks of different communication and tracking technologies?
  • Guy Thomas - Subject Matter Expert, Maritime Domain Awareness and Unclassified Space, United States Department of Homeland Security, Science & Technology
  • Marin Kress, Ph.D. - Engineer Research and Development Center, U.S. Army Corps of Engineers

• AIS vs LRIT vs S-AIS

• Beyond vessel tracking: what value do satellites and communication technologies add beyond monitoring?

• A look to the future

15:15 - 15:45 30 mins
Main agenda
Afternoon coffee and networking break
15:45 - 16:15 30 mins
Info
Main agenda
EfficienSea2 Project: Improving safety at sea
  • Christopher Saarnak - EfficienSea2 Project Manager and Chief Adviser, Danish Maritime Authority
  • Examination of key findings for the three year project
  • Exploring standardisation of e-navigation services as the way to open up for business in an otherwise proprietary and closed environment
  • Developing web based demonstration platforms for enavigation services
  • Analysis of improved methods for promulgation of navigational warnings
16:15 - 16:45 30 mins
Main agenda
Improving safety of inland waterways: exploring vessel tracking solutions
  • Marin Kress, Ph.D. - Engineer Research and Development Center, U.S. Army Corps of Engineers
16:45 - 17:25 40 mins
Info
Main agenda
Spotlight on data mining. How do you collect it, analyse it and present it?
  • Diego de la Calle - Director, Business Development, Inmarsat

• Where does the data come from?

• What’s the accuracy of this information?

• What can you do with it?

• Understanding various usage requirements and how different requirements necessitate different solutions

• How much data do you need?

• Where & how should you store it once you’ve got it?

• Ensuring reliability of data

• Data analytics and predictive analytics solutions

17:25 - 17:30 5 mins
Main agenda
Chair's Wrap up of Day 1
  • Guy Thomas - Subject Matter Expert, Maritime Domain Awareness and Unclassified Space, United States Department of Homeland Security, Science & Technology