Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Dec 13
Show Filter
08:30 - 08:50 20 mins
Main agenda
Coffee
09:00 - 09:05 5 mins
Main agenda
Chair's Opening Remarks
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
09:05 - 09:45 40 mins
Main agenda
Financing options for the ballast industry
  • Identifying important expenditure milestones for installation & integration
  • Short & long term financing options – loans, equity, third party finance
  • Driving cooperation across the supply chain
  • Moderator Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
  • Panellist Craig Patrick - Sales Manager - BWMS, Wartsila
09:45 - 10:15 30 mins
Main agenda
Ensuring crew competency levels for BWMS integration & long term operations
  • Addressing the gaps between crew training and BWMS operational guidelines
  • Effective training steps to improve competency
  • Considering financial factors for training
  • Panellist Craig Patrick - Sales Manager - BWMS, Wartsila
10:15 - 10:45 30 mins
Main agenda
Morning Coffee and Networking
10:45 - 11:05 20 mins
Main agenda
A 360 of a retrofit
  • Preparing for a total solution to meet new demands for newbuild and retrofits
  • Process behind a key retrofitting project
  • Factors and consequences
  • Glenn Park - Manager, Techcross
11:05 - 11:25 20 mins
Main agenda
Factors for a successful retrofit – Hafnia Tankers
  • Retrofit of newbuilding vessels that were built ballast-ready
  • Planned BWMS – unable to obtain updated type approvals
  • Technical, mechanical, electrical and operational challenges
  • Evaluating alternatives
  • Implementing a common solution on three sisters
  • John Dooley - President, Choice Ballast Solutions
11:25 - 11:45 20 mins
Main agenda
Shipowner-Engineer Perspectives – critical considerations for retrofitting high capacity BWTS’s
  • Reliability and maintenance as selection criteria
  • Specific design considerations
  • Sergiy Yakovenko - Director, Albion Marine Solutions
11:45 - 12:05 20 mins
Main agenda
The challenges for 10 tanker BWMS retrofits
  • BWMS technology landscape
  • Key stakeholders
  • Ecochlor components
  • Challenges of hazardous zones
  • Lessons learned
  • Kathie Clark - Director of Corporate Communications, Ecochlor Inc
12:05 - 13:15 70 mins
Main agenda
Networking Lunch
13:15 - 13:59 44 mins
Main agenda
Practical Demo Tables

Sit back and enjoy the start of Day 2 as top manufacturers deliver latest BWMS designs and concepts in a quick fire manner, ensuring you are given the need to know information quickly.

Demonstrator: Turner Designs

Demonstrator: Bactest

Demonstrator: BW Monitor


  • Turner Designs Pam Mayerfeld - VP - Sales & Marketing, Turner Designs
  • Bactest Jean-Pierre Joubert - Product Manager, Bactest
  • BW Monitor Frank Stuer-Lauridsen - CEO, bw-monitor
14:00 - 14:15 15 mins
Main agenda
Short Afternoon Coffee & Networking
14:15 - 15:30 75 mins
Main agenda
Operations & Technology Workshop

In this morning workshop, the focus will be on what shipowners and operators need to know about choosing, installing and operating BWMS’s.

  • Determining best fit with operational profile of vessel
  • Considering the impact of the size of the ship
  • UV and electrolytic systems
  • Chemical dosing systems
  • New developments
  • Limiting conditions and safety issues
  • Moderator Debra DiCianna - Senior Compliance Engineer, Choice Ballast Solutions
  • Contributor Giles Candy - Owner, Giles Environmental
  • Contributor Rasmus Sparre - Sales Manager, DESMI Ocean Guard
15:30 - 16:00 30 mins
Main agenda
Summary Discussion - 12 months & beyond – what’s next for the ballast industry?
  • Workshop review
  • Moving from regulation to policy
  • Forecasting long term operations & maintenance strategies
  • Led by Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants
16:00 - 16:10 10 mins
Main agenda
Chair's Closing Remarks & Close of Conference
  • Jon Stewart - President, International Maritime Technology Consultants