Informa Maritime is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:30 - 09:00 30 mins
CruiseConnect
Coffee and Registration
09:00 - 09:10 10 mins
CruiseConnect
Chairman’s Welcome and Introduction to CruiseConnect Summit
  • Eric Visser - Director, Seagoing Workforce Management, Holland America Group
09:10 - 09:30 20 mins
CruiseConnect
Keynote: Recruiting and Retaining Your Brand Ambassadors
  • Nico Corbijn - Vice President, Crew Management, MSC HR
09:30 - 09:50 20 mins
CruiseConnect
Economic Outlook| Investments, Shipbuilding and Supply & Demand Dynamics: Vulnerabilities and impact on crew supply
  • Marcus Hand - Editor, Seatrade Maritime News
09:50 - 10:35 45 mins
Info
CruiseConnect
Operators Panel| Growing Pains: sourcing, talent acquisition and mega ships. How is the industry planning for the future?
  • Moderator Eric Visser - Director, Seagoing Workforce Management, Holland America Group
  • Henri Lefering - Director Marine Talent Acquisition, Holland America Line and Seabourn
  • Artur Pankowski - AVP General Manager RCL Regional Operating Headquarters, Royal Caribbean Cruises Ltd.
  • Nico Corbijn - Vice President, Crew Management, MSC HR

Given current and future business needs, crew supply may prove to be the biggest disruptor in the cruise industry. This panel of operators will address:

  • The overcapacity bubble and getting the right people on board
  • Current and emerging supply centres – any challenges ahead?
  • Streamlining the Recruitment process – what strategies work?
  • Can the manpower sector deliver the right numbers and right quality of crews?
10:35 - 11:15 40 mins
CruiseConnect
Coffee and Networking Break
11:15 - 11:35 20 mins
Info
CruiseConnect
Delivering the Luxury Travel Experience: The promise of authenticity
  • Artur Pankowski - AVP General Manager RCL Regional Operating Headquarters, Royal Caribbean Cruises Ltd.

The expansion of the industry into more diverse markets means that we are seeing an increasing demand for specialised service, one that is in line with the customer promise. Guests require the authentic experience. From a crewing perspective, this is shaping up to be an authentic challenge.

12:20 - 12:40 20 mins
CruiseConnect
Innovation Hub| Leveraging Technology to Enhance Security and Safety at Sea
12:40 - 14:00 80 mins
CruiseConnect
Networking Lunch
14:00 - 14:20 20 mins
CruiseConnect
Redefining Career at Sea
  • Alexander Avanth - Director of Business Innovation, PTC Holdings
14:00 - 16:00 120 mins
Info
Meeting with the Representatives of the Government of the Philippines
Stakeholder Meeting with the Government of the Philippines (Registration from 13:00)
  • Moderator Gerardo Borromeo - Vice President, Philippines Shipowners Association
  • Bernard Olalia - Administrator, POEA (Philippine Overseas Employment Administration)
  • Felipe Judan - Undersecretary for Maritime Sector of the Department of Transportation, The Government of The Philippines
  • Hans Leo Cacdac - Administrator, OWWA (Overseas Workers Welfare Administration)
  • Gen. Ray Guerrero - Administrator, MARINA (Maritime Industry Authority)
  • Jess Manalo - Congressman, ANGKLA – Maritime Party of the Philippines & Congressman, House of Representatives

In a private setting, representatives of Government agencies in the Philippines will take questions from the audience and discuss policy updates, legislation and future plans for the business environment in the Philippines. 

Do not miss your chance to participate in this high-level meeting and get meaningful and comprehensive responses to your questions. 

The meeting does not allow access to press, as we will be applying Chatham House Rules. Please respect the format, which was set so that all parties involved can benefit the most from the meeting. 

14:20 - 14:40 20 mins
Info
CruiseConnect
A Talent Management Approach to Recruitment in Shipping
  • Magali Bertolucci - Director of Crew Development & Strategy, MSC Cruises

Industry leaders regularly voice concerns over their future senior pipeline, but now the combination of demographic change, new technologies, shifting skill demands, and the evolving preferences and expectations of employees and customers, are creating new challenges for talent professionals. This presentation will focus on key changes to your recruitment strategy which are proven to aid both your recruitment and retention:

•             Creating approach that will help people show what they can do, irrespective of their previous experience and achievements. Recruit for the future, not because of the past.

•             Improving your approach to onboarding

•             Ensuring mechanisms for regular, real-time feedback

14:40 - 15:25 45 mins
Info
CruiseConnect
Spotlight on Training – Facilities, strategies and implementation
  • Moderator Eric Visser - Director, Seagoing Workforce Management, Holland America Group
  • Capt. Pradeep Chawla - Chairman/ Managing Director QHSE & Training, GlobalMET/ Anglo-Eastern Ship Management Ltd.
  • Anthony H. Gould AFNI FRGS - Chairman and CEO, Galileo Maritime Academy
  • Dennis Tablante - EVP and COO, Malayan Colleges Laguna

In an industry of high-demand, high-pace and high-standards, the training function cannot be over emphasized. The difference between a safe and memorable voyage and loss customer loyalty and potential catastrophe has and will always be the approach to training. This panel will discuss:

  • Training standards: industry vs company
  • Future regulations, implementation and uncertainty
  • Strategies for training, assessment and implementation to enhance and accelerate the on-boarding process, as well as safety at sea
  • Training technologies and facilities of the future  
15:25 - 15:55 30 mins
CruiseConnect
Coffee and Networking Break
15:55 - 16:15 20 mins
Info
CruiseConnect
EU GDPR- Implications for Crewing and HR Management

This practical session will walk you through the subtleties of EU GDPR regulations, where it affects HR processes and where you could get caught out.

16:00 - 18:30 150 mins
Meeting with the Representatives of the Government of the Philippines
Free Time
16:15 - 17:00 45 mins
CruiseConnect
Assessing the Impact of Environment and Sustainability Standards on Crewing
  • Moderator Eric Visser - Director, Seagoing Workforce Management, Holland America Group
  • Aron Sorensen - Head of Maritime Technology & Regulation, BIMCO
  • Natalie Shaw - Director Employment Affairs, International Chamber of Shipping (ICS)
17:00 - 17:05 5 mins
CruiseConnect
Chairman’s Closing Remarks and Close of Summit
  • Eric Visser - Director, Seagoing Workforce Management, Holland America Group
18:30 - 20:30 120 mins
Info
Joint Sessions
KVH Pre-Conference Drinks Reception
Showing of Streams
Showing of Streams
Showing of Streams